Londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelése szerint továbbra is van esély a megállapodásra a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, de az egyezség hónapokat csúszhat.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai a jegybanktörvény pénteki elfogadása után befektetők számára összeállított értékelésükben közölték: változatlanul azt várják, hogy Magyarország megállapodásra jut egy elővigyázatossági jellegű készenléti programról. A ház londoni elemzői azonban valószínűnek nevezték azt is, hogy az egyezség megkötése 2012 második negyedéig késni fog.

A JP Morgan szakértői szerint "több vitatott elem" is eredeti formájában maradt a jegybanktörvényben, mivel a múlt heti módosítások óta több változtatás már nem történt a tervezeten. A ház a "vitatott" törvények közé sorolja azt a nemrégiben elfogadott jogszabályt is, amely kétharmados többséghez köti az egykulcsos jövedelemadó módosítását, jóllehet az IMF és az EU ennek visszavonását is kérte.

Erősödik a nyomás

A JP Morgan londoni elemzői szerint folyamatosan erősödik az Orbán Viktor kormányfőre nehezedő nemzetközi nyomás, és egyre több külföldi hivatalos személyiség és intézmény ad hangot aggodalmának "a demokratikus fékek és ellensúlyok eltávolítása miatt".

A cég pénteki értékelése szerint az MNB-nek valószínűleg további kamatemeléseket kell végrehajtania a forint stabilizálása érdekében. A JP Morgan elemzői közölték, hogy jelenleg fél százalékpontnyi emelést várnak 2012 első negyedére, de úgy látják, hogy erre a prognózisra is felfelé mutató kockázatok hatnak, ha a forint tovább gyengül. A ház szerint azonban "a jelenlegi környezetben" valószínűtlen, hogy a kamatemelések - hacsak nem "nagyon agresszív" mértékűek - önmagukban elégségesek lennének a forint tartós erősítéséhez, mindazonáltal elősegíthetik az eladási hullám ütemének és mértékének kordában tartását.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a véleményüket is, hogy ha létrejön az IMF-megállapodás a pénzügyi védőhálóról, a jegybank hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához. A ház ennek alapján továbbra is 6,00 százalékra visszasüllyedő MNB-alapkamatot jósol 2012 végére.

A cég citybeli közgazdászai szerint Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozata arra vall, hogy a következő hónapokban valószínűleg "nehéz tárgyalások" várhatók az IMF-fel a jegybanktörvénnyel kapcsolatban.

Piaci kényszer

A JP Morgan elemzői közölték pénteki helyzetértékelésükben, hogy jóllehet változatlanul 65 százalékos valószínűséget adnak az IMF-megállapodás elérésének 2012 második negyedévéig, azzal is számolnak azonban, hogy végső soron a piac fogja a kormányt "az IMF-program (elfogadása) felé kényszeríteni".

Hasonló véleményeket fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben más nagy londoni házak szakértői is. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai befektetők számára előző nap összeállított értékelésükben közölték: lehetségesnek tartják, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre. A ház szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány "korlátozott rugalmasságot" mutat a Valutaalappal és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új - "akár elővigyázatossági, akár másféle" - hitelprogramról.