Manapság ahhoz, hogy valaki a nulláról indulva a kezébe vehesse a jogosítványát, nagyjából 400 ezer és 500 ezer forint közötti összeget kell kifizetnie. Már ha nem bukik meg például a forgalmi vizsgán, és kell ismét órákat vennie, vizsgadíjat fizetnie. A szakemberek szerint ráadásul minimálisan szükséges, 30 órányi oktatóval vezetés nem elég a sikeres vizsgához, minimum 45-50 órával érdemes számolni, amelyeknek a díja is megemelkedett – írja a Pénzcentrum.

Decemberben a KSH adatai szerint átlagosan 304 510 forintba került egy autóvezetői tanfolyam Magyarországon, ami 23,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2021 végén még csak valamivel több mint 247 ezer forintot kóstált a tanfolyam.

A brutális áremelkedést az autósiskolák a tanulók számában is megérzik – számolt be a Pénzcentrumnak Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke. A szakember a lap kérdésére kifejtette:

az utóbbi időben mintegy 50 százalékkal visszaesett a jelentkező diákok száma, sokaknak okoz nehézséget kifizetni a jogsiszerzést.

Hozzátette, a gazdaság szempontjából fontosabb, nagykategória pedig "szinte teljesen leült", a statisztikák szerint mintegy 80 százalékkal kevesebben jelentkeznek C-s és D-s jogsit tenni, mint korábban.

Nagyon kevesen tudják ugyanis saját zsebből kifizetni, mert horribilis összeg. Viszont nagy szükség lenne rá, hiszen például a helyközi közlekedésben néhol már nem tudnak járatokat kiállítani.

Hiába van új busz, ha nincs, aki vezesse

– magyarázta Jovánovics János, aki szerint ugyan dicséretes, hogy az állam 25 ezer forinttal támogatja a fiatalok jogosítványszerzését, ez már "nem tétel" a mostani árak mellett.

Alsó hangon 500 ezer...

Jovánovics János szerint reális a KSH adatközlése, de kiemelte, hogy ebben az alapköltségek vannak benne: csak a tanfolyamot és a minimálisan szükséges, 30 órás vezetési óraszámot tartalmazza, viszont nem csak ezt kell kifizetni, mire valaki eljut a nulláról a jogosítványig. A vizsgadíj sincs benne, az is 35 ezer forint, nincs benne az egészségügyi tanfolyam, az ottani vizsga sem.

költségek növekedésével ráadásul az oktatóknak meg kellett emelni az óradíjakat.

Minden költség emelkedett, magasak az autójavítási díjak, az üzemanyagárak, így elkerülhetetlen volt az áremelés.

Átlagosan 7500 forintba kerül ma egy óra vezetés, de ez térségenként eltérő lehet, Budapesten általában ennél drágább. Az elnök úgy számol, hogy manapság mire valaki eljut a nulláról a jogosítványig, az 500 ezer forint feletti összegbe kerülhet. És akkor még nem számoltuk bele a bukást és az azzal járó költségeket, ami azért nagy arányban előfordul.

... de lehet az 900 ezer is

Korábban a Kreszprofesszor néven ismert Pető Attila is arról beszélt, hogy a tanulók töredékének elégséges a minimális, 30 óra vezetés ahhoz, hogy sikeresen levizsgázzon. 

Ha pedig valaki megbukik, akkor 5 órát minimum vezetnie kell még az oktatóval, újabb kb. 40 ezer forintért, és a vizsgadíjat is megint ki kell csengetnie. Márpedig ilyen tanulóból viszonylag sok van, a szakértő emlékeztetett, hogy a statisztikák szerint a forgalmi vizsgák kb. fele bukással végződik.

„Én 400-500 ezer forintra mondanám azt az összeget, amiből jogsit lehet szerezni. De volt olyan tanulónk, aki majdnem 900 ezer forintnál állt meg, mire meglett a jogosítvány” – magyarázta.