Az MNB tájékoztatása szerint a tenderek sorozatára a végtörlesztési periódus végéig, azaz 2012. február 28-ig ad lehetőséget, szabad tenderek keretében. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok maguk határozzák meg (az aktuális piaci viszonyok között), hogy milyen euró/forint árfolyam mellett kérik a jegybanktól a devizát. Az ajánlatokat az MNB az árfolyam szerint sorba rendezi és ez alapján dönt azok elfogadásáról: a legmagasabb euro/forint árfolyamú ajánlattól kezdődően csökkenő sorrendben. Minden elfogadott ajánlat a benyújtott árfolyamon kerül teljesítésre (ajánlati áras tender).

A hitelintézeteknek a tendereken való részvételhez heti szinten adatokat kell szolgáltatniuk az MNB felé a deviza alapú kölcsönök végtörlesztési állományi adatairól, a kiváltó forint- és devizahitel adatokról, valamint a külföldről származó források változásainak összetevőiről.

A tendereken igényelhető teljes devizaösszeg hitelintézetekként (értelemszerűen) nem lehet magasabb, mint az augusztus 31-i devizaalapú jelzáloghitel állomány. Az MNB célja az adatszolgáltatással tehát az, hogy a bankközi piacon a végtörlesztés miatt fellépő forint eladási (deviza vételi) nyomást csak olyan mértékig semlegesítse, amely a végtörlesztési üggyel alátámasztható.