Máris kénytelen volt kiegészíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával, Cséfalvay Zoltánnal a hét végén készült interjúját a Reuters hírügynökség. A politikus ugyanis az MTV-nek adott további interjújában elárulta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal részben azért vette fel a kapcsolatot a kormány, mert attól tartott, hogy az ország adósságbesorolását rontani fogják. Erről a korábbi nyilatkozatban nem volt szó.

A másik ok az volt, hogy az európai helyzet alakulásának elemzése alapján arra a következtetésre jutottak: mindenképpen további biztonsági lépésekre van szükség - derült ki az interjúból. Magyarországnak feltétlenül szüksége van a biztonsági hálóra, függetlenül attól, hogy a hitelminősítők milyen értékelést adnak adósságaira.

Elég lesz a tartalék - vagy nem

Cséfalvay azt is elmondta, hogy a kormány úgy véli, elég lesz a 2012-es költségvetésbe betervezett 300 milliárd forintos tartalék a jövő évi kockázatok kezelésére, feltéve, hogy a GDP legalább 0,5 százalékkal bővül. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzésében félszázalékos 2012-es gazdasági növekedést jósolt Magyarországnak.

Ha a 0,5 százalék nem teljesül, az egy másik kérdés, akkor a kormány újabb bevételnövelő intézkedéseket hozhat, hasonlóan ahhoz, ahogy szeptemberben megemelte a jövedéki adót. Szemben a Reuters-interjúval, az MTV-nek azt mondta az államtitkár, hogy a jövő évi büdzsét továbbra is 1,5 százalékos GDP-növekedéssel tervezik, annak ellenére, hogy jelenleg 0,5-1,0 százalékos ütem látszik valószínűnek - derül ki a Reuters interpretációjából.