Ez a szám még változhat. Előzetesen kétszer ennyien jelezték részvételüket, a szakszervezetek szerint két oka volt annak, hogy végül csak körülbelül 20 ezren sztrájkoltak:

  • a megfélemlítés miatt sokan elálltak a sztrájktól,
  • sokan covidosok lettek.

A szakszervezetek sajtótájékoztatójával egyidőben az Emmi kiadott egy közleményt, amiben azt írják, hogy országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban. Ebben is megismételték, hogy álláspontjuk szerint a sztrájk törvénytelen volt - olvasható a portálon.

Reggel 8 és 10 óra között nem volt oktatás a demonstrációba részt vevő iskolákban, óvodákban. Hasonlóra legutóbb 2016-ban volt példa, akkor közel 25 ezer pedagógus sztrájkolt több mint 1100 iskolában.

A szakszervezetek béremelést, a munkaterhek csökkentését, illetve a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelik. A szakszervezetek végig kitartottak amellett, hogy a hétfői sztrájk jogszerű, nincs akadálya, hogy megtartsák azt. Más szakszervezeteken kívül a pedagógusok mellett állt ki többek között Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Freeszfe, a Hintalovon gyermekjogi szervezet és Berg Judit meseíró.