Már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal frissebb levegő. A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan "forgácsolódik, szakadozik", így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék. Az ország döntő része szárazon marad – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőség enyhülése viszont nem jár csapadékkal, ami miatt porviharok is jöhetnek, mivel a legtöbb helyen gyakorlatilag csontszáraz a talaj, de a szél több helyen megerősödhet.

Az Alföldön szombaton még akár 39 Celsius-fokot is mérhetnek, de vasánrapra oda is megérkezik a néhány fokkal kevésbé meleg levegő.

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal. Napközben 26 és 33 fok közötti csúcsértékek várhatók, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket. Csak helyenként lehet esőre számítani majd, enyhe záporok, zivatarok lehetnek.

Az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombat éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Vasárnap sem lesz rossz idő a Balatonnál

Vasárnap az üdülőhelyeken nagyon nagy lehűlés sem lesz: a Balatonon még 25 fok körül maradhatnak a délelőtti csúcsok, ekkor felhős lehet az időjárás. Aztán délután fátyolfelhős ég mellett 30-31 fok lesz Keszthelytől Siófokig mindenhol. A Tisza-tónál még kevesebb felhőre van kilátás, ott is 30-31 fok lehet a napi maximum hőmérséklet, ahogy a Velencei-tónál is – derül ki a met.hu-ról.

A természetes vizeink is melegek lesznek: a Duna Rajkánál 23 fokos lesz, de a Dunakanyarban már 24-25, Mohácsnál 27 fokra is felmelegedhet. A Tisza vize kicsit sem lesz hűvösebb: Tiszabecsnél 23, Tokajnál 26, Szegednél 27 fokos lesz. A Balaton Siófoknál 25, Akalinál 28 fokos, míg a vízhiány sújtotta Velencei-tó szinte forr: 27-28 fokos a víz. A Fertő-tó Tiszafürednél 26 fokig melegszik fel az OMSZ adatai szerint.