A ma megjelent Magyarország Közlöny idén valószínűleg az egyik legtöbbet olvasott közlönye, mivel az egyetemes szolgáltatásokra vonatkozó rendelet részletszabályait tartalmazzák - írja sajtóközleményében a Magyar Hőszivattyú Szövetés elnöke, Kiss Pál.

A jogszabályt módosító részletszabályokból a szervezet szerint kiderült, hogy a rendeletet nem kell alkalmazni:

  • a lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiségre a rendelet alkalmazása során,
  • a lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiségre a rendelet alkalmazása során.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség szerint ez azt is jelenti, hogy Magyarország is elköteleződött a hőszivattyúzás mellett. A hőszivattyú technológia terjedésének elősegítése lehet hazánkban is az energiafelhasználás hathatós csökkentésének, és a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedésnek az egyik záloga.

Ez a jövő

A hőszivattyús megoldások jelentik ugyanis az elektromos áram alapú fűtés leggazdaságosabb módját. Mivel főleg megújuló energiával működik, a hőszivattyú a jelenleg leginkább költséghatékony és környezetbarát fűtési megoldás - áll a szervezet közleményében.