Hétfő reggel megkezdődnek az érettségi vizsgák azoknak az idei végzősöknek, akik több mint egy éve digitálisan tanulnak. Igaz, egy rövid időre visszatérhettek a tantermekbe ősszel, de ez az időszak nem tartott sokáig. Nekik teljes bizonytalanságban kellett készülniük a vizsgákra.

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren vizsgáznak majd.

"Senki nem tudja, hogy mire számítson, mindenki próbál találgatni, hogy vajon mi lesz benne, mennyire lesz könnyű, mennyire lesz nehéz, mert ugye tavaly viszonylag könnyebb volt, meg amúgy tavaly előtt is azt hiszem. És most félünk egy kicsit, szóval mindenki találgat, az összes Facebook-csoportban, minden ismerős... szóval nagyon nagy a káosz" - nyilatkozta a híradónak egy diák, Máté Bíborka, aki az Adom Diákmozgalom szóvivője.

Idén nincsenek szóbeli vizsgák

Plusz nyomást jelent számukra az is, hogy idén nincsenek szóbeli vizsgák, így a javítási lehetőségük is elúszott. Nagy a bizonytalanság a szülők körében is.

"Aggályosnak tartják a szülők az érettségit, hiszen nem ugyanolyan feltételekkel készülhettek fel a diákok, mint az ezt megelőző években, ez nem csak a hátrányos helyzetben élőket hozta nehéz helyzetbe" - mondta Burai Veronika, a Szülői Összefogás Közösség képviselője.

Vannak, akik csak októberben vizsgázhatnak

Külön lelki terhet ró a diákokra az, hogy azok a középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttek vagy kontaktszemélyek, és nem tudnak elmenni a májusi érettségire, leghamarabb októberben vizsgázhatnak, nem lesz májusi pótvizsga - írta az atv.hu. Amiatt is aggódnak a szülők, hogy a gyerekek nem kaptak oltást. A pedagógusok nagy része pedig még csak az első oltást kapta meg, nekik maszkot és kesztyűt kell viselniük, a diákoknak ez nem kötelező.

"Most már tudjuk, hogy 16 éves kortól megnyitották a védőoltás lehetőségét, én azt gondolom, hogy ebben ha komolyabban gondolkodott volna a kormány és több lépcsővel előre gondolkodott volna, akkor most az érettségi előtt állók kicsivel nagyobb biztonságban lettek volna. Hiszen pontosan tudjuk, hogy a védőoltás első köre már ad egyfajta védettséget" - fejtette ki véleményét Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV-nek. (Az érettségizőkön kívül a 16-18 éves korosztály tagjait majd csak az érettségik után kezdik beoltani - a szerk.)