A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 66 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74 százalékkal csökkent - közölte kedden a KSH.

A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89 százalékkal lett kevesebb. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 14 ezerrel nőtt. 

Márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A belföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 66 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 136 ezer volt. Az éjszakák 62 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 71 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év márciusi forgalom valamivel több mint fele (59, illetve 55 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.
  • A külföldi vendégek száma 79, a vendégéjszakáké 74 százalékkal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 24 ezer vendég 88 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 23 százalékra csökkent 2020 márciusához képest. A legnagyobb mértékű (95, illetve 82 százalékos) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

Fontos megjegyezni, hogy tavaly is március közepén vezettek be korlátozó intézkedéseket a járvány miatt, ami első körben is fájóan érintette a turizmust. Így a visszaesés még jelentősebb.

De csak tavalyhoz képest is az összes bruttó árbevétel folyó áron 70 százalékkal (4,5 milliárd forintra) esett vissza.

2021. márciusban: 1208 kereskedelmi szálláshely, köztük 483 szálloda és 523 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 61 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest: A kereskedelmi szálláshelyek 86 százalékkal kevesebb, összesen 579 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 82, a külföldiek 90 százalékkal kevesebb (374 ezer, illetve 205 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 87 százalékkal csökkent, és 11,1 milliárd forintot tett ki.