A beruházás 380 millió forintból valósult meg, a felújításhoz szükséges forrás egy részét, 235 millió forintot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította, 145 millió forintot pedig az intézet a saját forrásából - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadás előtt tartott sajtótájékoztatón. A GOKI fejlesztése ezzel nem áll meg, hiszen az intézet a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének csúcsintézményeként részt fog venni a dél-pesti centrumkórház sürgősségi kardiológiai ellátásában is - tette hozzá a miniszter.

Az intézetben az Egészséges Budapest Program keretében fejlesztik az orvosi képarchiváló rendszert, CT, MR és DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készülékkel bővül a diagnosztikai eszközpark, de intenzív terápiás eszközöket is beszereznek.

Időszerű volt az intenzív terápiás részleg felújítása, mert e részleg nélkül nehezen tud megfelelni speciális ellátási feladatainak az intézet - mondta Andréka Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója. A szív- és érrendszeri gyógyítás egyre inkább műtétes szakmává válik, és az évente ellátott 7200 fekvőbetegük kétharmada sürgősséggel kerül az intézetbe, és közülük 1700-an szorulnak intenzív terápiás kezelésre. A munkát megkönnyíti, ha 21. századi körülmények között dolgozhatnak, és a felújított részleg megfelel ezeknek az elvárásoknak. "Ez a 10 ágyas intenzív terápiás részleg ma tud mindent, amit a fejlett világban egy ilyen részlegnek tudnia kell", mind kialakítása, mind felszereltsége, mind a légtechnika csúcsminőségű. Az itt dolgozók is a legkorszerűbb tudással rendelkeznek - véli Andréka Péter. Az intézetben komoly oktatói munka is folyik, több országból érkeznek ide orvosok tanulni, fejlődni.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón beszélt a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátásának fejlesztésére létrehozott Egészséges Budapest Programról (EBP) is, amelyet rendkívül nagy volumenűnek nevezett, hiszen négy centrumkórház létrejöttét, tizenegy országos intézet, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztését teszik lehetővé 700 milliárd forintból. Az összes országos intézet részesül a fejlesztési forrásokból, idén januárban megkezdődtek a műszerbeszerzések is, a régió valamennyi kórházában zajlik az orvostechnológiai eszközök fejlesztése csaknem 10 milliárd forintból. Az EBP-re 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot. Eddig összesen mintegy 205 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés - írta az MTI.