A 2012-es költségvetés októberi benyújtásakor derült ki, hogy a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium egy új tervezési hivatal megalapításán gondolkodik. Az idei költségvetést végül is úgy fogadták el, hogy a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal felállítására 1,18 milliárd forintot különítettek el. A hivatal súlyát érzékelteti, hogy szintén az NGM felügyelete alatt működő Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 921 millió forintból gazdálkodhat.

A tervhivatal feladataira az NGM korábbi kérdéseinkre inkább általánosságokat válaszolt, ám mostanra körvonalazódni kezd a 100 fősre tervezett szervezett feladat és hatásköre. A most nyilvánosságra hozott szervezeti szabályzat szerint a 100 fős testületből mintegy hetvenen fognak a kutatással közvetlenül foglalkozni - mintegy 30 főre rúg a jogi és kiszolgáló állomány valamint az elnök és helyettese. A gazdaságpolitikai és elemző és tervező osztály láthatóan átveszik a költségvetés tervezésével és a makrogazdasági elemzéssel kapcsolatos munkákat. Az alapító okirat szerint az osztály fogja véleményezni a kormányzati kezdeményezések és döntések várható hatásait. A főosztály feladata lesz a kormány gazdaságstratégiájának kialakítása is, a tervek szerint rendszeres -öt éves - gazdaságfejlődési stratégiát készít, évente jelentés készít a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás aktuális helyzetéről. A főosztály keblében működő pénzügy-politikai osztály első helyen minisztérium költségvetési és monetáris politikai tervezésnek támogatása lesz.

Célkereszteben a 2014-2020 közötti uniós pénzek

A tervhivatal több főosztályának is visszatérő feladat lesz a következő uniós pénzügyi ciklus 2014-2020 közötti forrásfelhasználási stratégiájának előkészítése. Többek közte ezt is feladatként említik a "Kiemelt, Hálózati és Helyi gazdaságfejlesztési Főosztály" feladati között. A főosztály amúgy a turisztikai tervezéssel kapcsolatos feladatokat látja el, de hozzájuk tartozik majd a kiemelt nemzetgazdasági fejlesztési programok koordinálása és monitorozása is, de szintén a feladata lesz, hogy "tudásban szellemileg, etikailag és mentálisan megújuló megerősödő Magyarország részeként koordinálja ... magyar gazdaság üzleti környezetének és etikai, morális megújulását. Hasonlóan ezoterikus feladata lesz a főosztálynak a szabadidő és "alkony-gazdaság" koordinációjához kapcsolódó feladatok ellátása is.

A modellezési és jövőkutatási főosztály feladatiban az ezoterikusnak tűnő magyar és globális jövőképkutatás mellett a feladatok közt nagyobb súllyal szerepel a modellezés, modellépítés feladata, illetve a makrotrendek kutatása. Az osztály feladat lesz a költségvetési tervezés alapjául szolgáló éves reálgazdasági prognózisok kidolgozása, a külkereskedelmi, iparági trendek elemzése, de emellett feladtuk lesz a kormányzati gazdaságstratégia közép és hosszú távú trendjeinek elemzése is.