A gyenge áprilisi ipari adatokat tükrözve, 3,4 százalékra lassult az export euróértékének növekedése, ugyanakkor a belső kereslet csökkenése és az energiaárak markáns visszaesése miatt mintegy 4 százalékkal csökkent az import euróértéke.

A külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 528 millió euró deficithez képest.

  • Az első négy hónapban 12,3 százalékkal nőtt az export euróértéke,
  • míg az importé 5 százalékkal emelkedett,
  • ennek köszönhetően szignifikánsan, 3 188 millió euróval 1 362 millió euró többletbe fordult a külkereskedelem egyenlege az egy évvel ezelőtti 1 827 millió euró deficittel szemben.

Sokat romlott tavaly a külkereskedelmi egyenleg

2022-ben összességében 19,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest az export, míg 28,2 százalékkal az import euróértéke, ennek megfelelően 10 216 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 8 593 millió euró hiányt mutatott az egy évvel korábbi 1 623 millió eurós többlettel szemben.

  • Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak tavalyi drasztikus emelkedése szignifikánsan rontotta a cserearányokat.
  • Az energiaegyenleg önmagában 9 791 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához a tavalyi évben.

Fordulat az energiaárakban

Az energiaárak tavaly év vége óta jelentősen csökkentek, így az idei év tavaszától szignifikánsan javulnak a cserearányok.

Amennyiben az energiaárak a jelenlegi szint körül maradnak az év hátralévő részében, a külkereskedelmi egyenleg akár 8,5-9 milliárd euró körüli értékben is javulhat önmagában a cserearányok javulásának köszönhetően.

Ez érdemben hozzájárul a folyó fizetési mérleg javulásához, amit más tényezők is javíthatnak.

Kevesebb lesz az importigényünk

A külkereskedelmi mérleget Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint nem csupán a javuló cserearányok, hanem a feltehetően visszaeső volumenek is pozitívan befolyásolhatják.

  • A számottevően csökkenő gázfogyasztás hatására a gáztárolók töltöttsége jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet, így kevesebb importra lesz szükség a tárolók feltöltéséhez.
  • Az üzemanyagfogyasztás szintén meredek csökkenést mutat, ami a nyersolaj és olajszármazék importot csökkentheti jelentős mértékben.
  • Az áramfogyasztás szintén nagymértékben csökkent, azonban az áram esetében a napenergia térnyerése is segítheti az import volumenének csökkentését.

Ugyanis a naperőművek által előállított villamosenergia az utóbbi hónapokban többször ért el történelmi csúcsokat, egyes napokon néhány órára már áramexportőr volt a magyar villamosenergia rendszer, ami érdemben csökkentheti a nettó áramimportot.

Ukrajna a Dunán keresztül törne utat gabonaexportjának

Az ukrán kormány még az idén meg akarja kezdeni a Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő Bisztroje-csatorna medrének mélyítését annak érdekében, hogy bővítse az alternatív útvonalakat gabonaexportja számára – közölte Jurij Vaszkov felújítási és infrastrukturális miniszterhelyettes. Bővebben>>>

Biztató jövőképet vázolt fel az elemző

beruházások és a fogyasztás idei lassulása, átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok várható markáns javulása miatt a külkereskedelmi egyenleg érdemi javulása várható, amit az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat az export javulásán keresztül.

Az energiaárak előrejelzésével kapcsolatos nehézségek és váratlan volatilitások miatt továbbra is bizonytalanságok övezik a külkereskedelmi teljesítményt, azonban az új ipari kapacitások kiépülésével a következő években újra javulhat a külkereskedelem egyenlege.

Idén a külkereskedelmi mérleg többlete elérheti az 1 milliárd eurót az előző évi közel 8,6 milliárd euró hiánnyal szemben, azonban az energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulása esetén értelemszerűen ez a szám további javulást mutathat.

A külső egyensúly javulása kulcsfontosságú a kockázati megítélés, így a várható további kamatcsökkentések szempontjából, így az egyensúly további javulása lehetővé teszi az egynapos betéti gyorstender kamatának további fokozatos mérséklését is. A javuló külső egyensúly támaszt adhat a forintnak, ellensúlyozva a kamatcsökkentések hatását.