Az Erste nyeresége csökkent a tavalyi évben, ami a válság és a különadók fényében nem meglepő, de így is eredményes évet zárt a társaság. Komoly akvizíciók zajlottak: a bank sikeresen, fennakadások nélkül vette át a Commerzbank Zrt. ügyfeleit és integrálta a tevékenységét vállalati üzletágába. A felvásárlás zárásával az Erste Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé vált és piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot. Ugyancsak lezárult tavaly a Random Capital beolvasztása is, a brókercéggel az Erste közel 33 ezer értékpapírszámlát és mintegy 108 milliárd forintos megtakarítási állományt vett át – hangzott el az Erste tavalyi eredményeket bemutató sajtótájékoztatóján.

Bevételek

Az Erste működési bevételei 2022-ben – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 25,3 százalékkal haladták meg a 2021-es adatot, a hat évvel korábbival összevetve pedig a duplájára nőttek. A nettó kamatbevételek 66,8 százalékkal gyarapodtak, amit részben az magyaráz, hogy a kereskedési bevételek egy részét itt számolta el a bank, így a kereskedési és konverziós bevételi sor 20,8 milliárd forinttal csökkent. A díj- és jutalékbevételek 17,1 százalékos emelkedése mögött leginkább az aktív ügyfélállomány nagyobb tranzakciós aktivitása és a befektetési üzletág teljesítménye állt. 

Kiadások, nyereség

A működéssel kapcsolatos kiadások a bevétel bővülésétől elmaradó mértékben, 16,7 százalékkal nőttek, így az Erste működési eredménye 33 százalékkal 124,9 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel arány december végére 43,6 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 46,8 százalékról. Ugyanakkor az egyéb működési eredmény 32,5 milliárd forinttal csökkent 2021-hez képest, elsősorban az egyszeri adó- és szabályozási terhek miatt (extraprofit adó, kamatstop, tranzakciós illeték emelése, rendkívüli OBA-befizetés). Az adózás utáni nyereség így 53,5 milliárd forint lett, míg 2021-et 59,2 milliárd forint nyereséggel zárta a bank – mondta el Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója.

A Napi.hu kérdésére, hogy a jegybanki kötelező tartalékolási szabályok változása hogyan hat a bankra, Jelasity Radován elmondta, hogy az immár 5 helyett 10 százalékos kötelező tartalékráta negyedének kamata 0, így a teljes tartalékra vetítve a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintje helyett (ami eleve alacsonyabb, mint a 18 százalékos egynapos betéti kamat), 9,75 százalék az effektív kamat. Ebből könnyen kiszámolható az eltérés, ugyanakkor ez jelentősen módosulhat annak függvényében, hogy az idei év során milyen pályát fut be a jegybanki alapkamat szintje.

Csökkenő lakossági, növekvő kisvállalkozói hitelezés

A teljes lakossági hitelállomány 2 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, melynek hátterében a lakáspiac bővülésének második negyedévben látható megtorpanása áll. Az új lakáshitelek folyósítása 5 százalékkal elmaradt a 2021-es eredménytől. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 6 százalékkal csökkent. Ezen belül a személyi kölcsönök esetében 1,7 százalékkal, míg a Babaváró hitel iránt 3 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozók esetében az új folyósítás 23 százalékkal nőtt – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ügyfélvagyon, megtakarítások

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022-ben 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 63 százalékra emelkedett december végére az egy évvel korábbi 58 százalékról. Az Erste befektetési alapok piaci részesedése éves 3,3 százalékpontos növekedéssel meghaladta a 20 százalékot, amely stabilan a második helyet jelenti.

Erste Befektetési Zrt

A tavaly beolvasztott Random Capital forgalma a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2022-ben összesen meghaladta a 478 milliárd forintot, míg az Erste forgalma elérte a 1800 milliárd forintot. A Random Capital részesedése 2022-ben a BÉT forgalmából 6,2 százalék volt, az Erste részesedése az azonnali piacon 23,9 százalék – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, az idén februárban megalakult Vállalati és Pénzügyi Piacok (Corporates and Markets) üzletág vezetője.

Így a két cég összeolvadása után 30 százalék körül alakulhat az Erste részesedése a tőzsdei forgalomban, ami bőven elég lehet az első helyhez. Az akvizíció által örvendetesen megnövekedett lakossági értékékpapírszámla állományt tovább szeretnék növelni, ezzel együtt a lakossági  megtakarításokat ösztönöznék, bátorítanák a kisbefektetőket a számlák aktív használatára akkor is, ha csak viszonylag kis összeget tudnak befektetési célra fordítani.

Vállalati terület

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 45 százalékkal nőtt egy év alatt, és december végén meghaladta az 1230 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 31 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 24 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 86 százalékkal gyarapodott 2021 végéhez képest. Az egy évvel korábbi visszafogottabb kereslethez viszonyítva 2022-ben nagyot nőtt az új kihelyezés, az új kötvények és hitelek volumene 116 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tette hozzá Cselovszki Róbert.