A KSH honlapján elérhető információk szerint 2022 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 43, 8 százalékkal lett magasabb, a hústermékek esetében még ennél is nagyobb, 50 százalék fölötti drágulás tapasztalható. Mindezek ellenére a piac szereplőinek várakozása szerint az élelmiszerek esetében nem lesz csökkenés a keresleti oldalon. A karácsonyi és a szilveszteri ünnepi készülődés velejárója, hogy az év más időszakaihoz képest többet fogyasztunk élelmiszerből.
Az élelmiszerek vásárlása esetén is egyre népszerűbbek a rövid ellátási láncok
A dráguló élelmiszerárak elleni védekezés egyik formája lehet, hogy magas minőségű termékekből előállított ételek kerülnek az asztalra. Erre az egyik garancia, ha helyi termelőtől vásárolunk – ez áll abban a közleményben, melyet megkeresésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara juttatott el hozzánk. Meglátásuk szerint az év vége a kereskedelem egyik legfrekventáltabb időszaka, amikor a vásárlók kimondottan keresik a hazai élelmiszertermékeket a helyi piacokon, valamint az élelmiszerboltokban is. Az ünnep alkalmat kínál arra, hogy minőségi alapanyagokat válasszon a fogyasztó a karácsonyi menühöz, amelynek legtöbb alapanyaga helyi termelőktől is beszerezhető. Az Agrárközgazdasági Intézet 2020-ban végzett felmérése alapján a fogyasztók több mint 70%-a vásárol valamilyen rendszerességgel termelői alapanyagot, kézműves terméket. A kamarai tapasztalatok azt mutatják, hogy a webshopokban is keresettek az ünnepi időszakban a termelői termékek, legyen szó sajtról, lekvárról, a bejgliről vagy akár a mézeskalácsról, melyeket készen is meg lehet vásárolni.
Egyre több a tudatos vásárló a helyi termékek piacán, folyamatos a nő a kereslet a házi húskészítmények iránt
– ezt már Sövényházi Balázs kistermelő nyilatkozta a Napi.hu megkeresésére. A nemesvámosi gazdálkodó sertéstelepet üzemeltet, a feldolgozott termékeket pedig saját boltjában árusítja. Úgy látja, hogy az érdeklődés annak ellenére nő, hogy nála például a karaj, a kolbász, a szalámi ára 10 százalékkal magasabb, mint egy bevásárlóközpontban. Azt tapasztalja, hogy ennek ellenére sokan választják a helyi termékeket, mert a vásárlók jelentős része minőségi terméket szeretne vásárolni, akár magasabb áron is. Fontos lett az ár-érték arány, mert tudják, hogy a helyi termelő boltjában vásárolt virsliben sokkal több hús van, mint egy áruházlánc polcán található, előre csomagolt termékben. Sövényházi Balázs úgy látja, az elmúlt években számos kormányzati intézkedés támogatta a helyi termelők piacra jutását, ám nagy segítség lenne a húsfeldolgozók számára, ha tovább javulnának a kisvágóhidak üzemeltetésének feltételei.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Durva nemet mondtak a németek ezekre az autókra, alig látni belőlük az utakon

Halálos veszély leselkedik a magyarokra, riasztást küldtek a szakértők

Donald Trump meglépte, amit Orbán Viktor megjósolt

Kitört a rakétapánik: háborúba rántja a németeket az új kancellár?

Megvan az oroszok új háborús célpontja? Fusson, ki merre lát - üzenik a dezertőrök

Trump ledobta az atomot: hivatalosan is elismerheti Putyin egyik legfontosabb hódítását Ukrajnában

Már sertéseket is le kell ölni, 60 kilométert utazott a kórság

Fertőzött tömőludak: több ezer állatot kell leölni madárinfluenza miatt

Drágább lesz a bécsi kirándulás, ráadásul nagyítóval kell keresni az olcsó szállásokat
