Júliusban 15,4 százalékkal volt drágább a gyümölcs és a zöldség, mint egy évvel korábban. A termelői árak szintje azonban alacsonyan maradt, ezért egyre népszerűbbek a „szedd magad”-akciók – írja az Agroinform.

A termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt, ezzel enyhítve a saját munkaerőpiaci problémáikat.

Az Agroinform az elmúlt hetekben felmérést végzett az önkiszolgáló gyümölcsvásárlásról. Ebből kiderült: a legtöbben sárgabarackot szednek (47 százalék), de az alma (40 százalék), az eper, és a meggy is népszerű (37-37 százalék). Az őszibarackot 33 százalék, a meggyet 28 százalékuk említette meg.

Nem csoda, hogy a sárgabarack a legnépszerűbb: 500-600 forintos kilogrammonkénti áron lehet szedni, a meggyhez hasonlóan. Az eper kilója 900-1000 forint körül alakul.

A szilvaszezon most indul, itt 200-400 forintos egységárral lehet számolni.

Füge szüretelésére is van lehetőség, ennek azonban megkérik az árát: egy kilogramm 2000-2500 forint. A válaszolók kétharmada azt becsülte, hogy legalább 25 százalékot spórolt ahhoz képest, mintha piacon, vagy boltban vette volna meg a gyümölcsöt.

A legtöbben (43 százalék) az internetről értesülnek a „szedd magad”-akciókról, sokan pedig ismerősöktől hallanak a gyümölcsszedési lehetőségekről. Messze azonban nem mennek a jelentkezők: a válaszolók 73 százaléka mondta, hogy 25 kilométernél közelebb volt a termőföld, ahol gyümölcsöt szüretelt.

„A termelői árak nem tartanak lépést a fogyasztói árak növekedésével. Sőt, a termelők a felvásárlóktól több gyümölcs esetében a tavalyinál is alacsonyabb árajánlatokat kapnak. Ráadásul egyre nehezebb betakarítókat találniuk, az idénymunkások pedig egyre magasabb bért kérnek, ezért kézenfekvő, hogy a szedés költségein spóroljanak” – mondta a Fruitveb ügyvezetője, Kelemen Péter.