A múlt évben 5,1 százalék volt az infláció, az élelmiszerek drágulása pedig 4,1 százalék (a szeszesitalokat, dohányárut nem számolva) - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Az évközi adatokat nézve ugyanakkor az őszi hónapokban felgyorsult az élelmiszerek drágulása, szeptemberben lépte túl a 4,1százalékos éves átlagot, októberben a lélektaninak is tekinthető 5 százalékos küszöböt, decemberre pedig csaknem a duplájára, 8 százalékra futott fel.

Az árstop feltehetően azért nyúlt vissza októberre, mivel akkor lépte túl a további drágulást előrevetítő 5 százalékos szintet.

A KSH élelmiszer inflációs kosara tartalmazza a vendéglátást is, egyebek mellett ezért is eltér a boltos árváltozás üteme. Utóbbi visszaszámítható a boltos piaci statisztikából, a folyóáras és a volumenadatok (mennyiség) változásainak egybevetésével.

Ki is derül mindebből, hogy 2021-ben az élelmiszerboltok árváltozásait nézve a vásárlóknak 366 milliárd forintja arra ment el, hogy az árcédulák durva támadásba lendültek. Ebből mintegy 120 milliárd forintot az októbertől decemberig tartó időszak alatt kényszerültek a drágulásra költeni. Ekkor már hónapról-hónapra folyamatosan csúsztak feljebb az élelmiszerboltos árak.

Nyilván a karácsonyi és a szilveszteri bevásárlások kerültek a legtöbbe, hiszen ekkor megnyúltak a bevásárlólisták és az árak is.

Élelmiszerboltos drágulás (2021)
évesoktóbernovemberdecember
értékesítés (mrd forint)6532567548674
növekedés (mrd forint, folyó ár)499534764
növekedés (százalék, folyó ár)8,310,39,410,5
növekedés (volumen)2,23,42,12,7
előző év azonos időszakához képest
Forrás: KSH

Az élelmiszeres boltok persze mást is árulnak, főleg különféle napicikkeket is, sőt, manapság egy fúrógép sem ritkaság a nagyobbakban, de a forgalom zöme azért élelmiszer.