A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzése szerint őszig legalább számolni lehet a boltos árak emelkedésével. Az élelmiszerek piacán ezt vastagon alátámasztja az élelmiszeripar átadási (belföldi értékesítési) árainak májusi emelkedése is, ami 34,3 százalék volt.

Így az elmúlt hónapok irányzata nem tört meg, ami azt jelenti, hogy a boltosok is további áremelésekre kényszerülnek – írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Ennek döntő oka, hogy a fogyasztói ár legnagyobb tétele a beszerzés, amennyiért a beszállító az élelmiszert adja a boltosoknak a különféle ételféleségeket.

Az élelmiszeripar már benyújtotta az új számlát

Ez persze csak az átlag. A húsiparban májusban a 40 százalékot közelítette az élelmiszeripari drágulás, az olaj esetében 60 százalék feletti, a malomipari termékeké 64, a tésztaféléké 51 százalékkal, a kenyér, pékáru átadási ára harmadával nőtt, a tejtermékeké pedig 26 százalékkal. Van mi után kapaszkodniuk a boltosoknak, már ameddig a vásárlók az áremeléseket elfogadják.

Az élelmiszerboltosok számára ugyan a legnagyobb költség a polcra jutó áruk beszerzés ára, de a saját működésének a számláit is ki kell fizetnie, például munkabérre, világításra, üzlethelyiség bérletére. Így még egy darabig állandó áremelésekre kényszerül.

Az élelmiszeripar átadási árainak növekedési ütemét ugyan nem érik utol a boltok, de ameddig az előbbiek nőnek, addig az árcédulákon is folyamatosan át kell írni az árakat. Ennek egyelőre a folytatása látszik, a vége - a háború okozta bajok miatt – viszont még nem. Így a következő néhány hónapban

az élelmiszerek boltos áremelkedése várhatóan már átlagosan 20 százalék feletti ütemben fog mozogni.

Az élelmiszerek boltos áremelkedése addig mindenképpen tart, ameddig az élelmiszeripar átadási árai is emelkednek (a háttérben a mezőgazdasági alapanyagok drágulásával).

Kérdés, hogy ezt az újabb árlépcsőt mennyire bírják majd a vásárlók. Mindeközben az élelmiszeripar is megkapja a saját új adóterheit (jövedéki adó, NETA emelése).

Májusban áprilishoz képest 3,9 százalék volt az átadási árak emelése, előtte áprilisban márciushoz képest 6,1 százalék. Hullámzás a korábbi hónapokban is volt, így korai lenne javulásról beszélni az irányzatokat tekintve.

A boltos élelmiszerárak októberben lépték át az 5 százalékos növekedési ütemet, az élelmiszeripar a 10 százalékos léptéket. A kétszeres ütemkülönbség a nagyságrendet tekintve maradt végig a vizsgált időszakban.