Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett. Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.
Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan - az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.
A szalmonella-fertőzésről és a legújabb EU jelentés részleteiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.
A kép forrása: Pixabay
Legolvasottabb
Csendben kicserélnek: a munkanélküliség következő hulláma már a láthatáron, csak így lehet talpon maradni
Olyan ajándékot kapnak a One ügyfelei, amire nem is számítottak
Jó hír jött a kisnyugdíjasoknak, emelkedhet a pénzük
Kiderült, hol lehet idén fehér a karácsony Magyarországon: ennek sokan örülhetnek
Hideg zuhany az ünnepekre: oda a jólét, a „perverz” megszorításokat pedig mind elszenvedjük
Kiszámolták: így teljesít egymillió forint FixMÁP és MÁP Plusz állampapírban
Bosszantó: ezért fizet többet a fűtésért, miközben nem is melegszik fel a lakás
Személyi következménye lett a kitudódott vezetői fizetéseknek a HUN-REN-nél
Mínuszban az alkoholbiznisz: háromszor többe kerül, mint amennyit az állam keres rajta