A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Romlott a rendelésállományok értékelése és a foglalkoztatási tervek is kedvezőtlenebbé váltak az egy hónappal korábbihoz képest − derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felméréséből.

Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése februárban − a szezonálisan kiigazított adatok alapján − határozottan javult az egy hóval korábbihoz képest. Utoljára 2011 augusztusában volt ilyen viszonylag kedvező ez a helyzetértékelés.

A nyers adatok ugyanakkor további romlást jeleznek: februárban a válaszadó cégek 6 százaléka számolt be növekvő és 63 százaléka csökkenő termelésről. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a rendelésállományra vonatkozó összesített értékelés februárban szignifikánsan romlott a januárihoz képest.

Az előző havi javulás tehát csak átmenetinek bizonyult. A nyers adatok is romló képet tükröznek: februárban a válaszadó cégek 4 százaléka magas, 74 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról számolt be. Továbbra is a kisebb cégek vannak a legsanyarúbb helyzetben.