Augusztus elején teszi le az egészségügy átalakítására tett javaslatait az erre a célra 350 milliós megbízást elnyerő Boston Consulting. A készülő javaslatról egyelőre nem sokat tudni, mindössze az egészségügyi dolgozóknak kiküldött, a nemzeti konzultációra hajazó kérdőív irányított kérdései, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter eddigi nyilatkozatai és a napilap eddig megkérdezett szakértői adnak támpontokat. A napilap úgy tudja, a reform döntéselőkészítői szerint a közfinanszírozott ellátások továbbra is adóforintokból állnák.

Nincs jele a külső források, például biztosítói pénzek bevonásának. Ezzel párhuzamosan fölszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, a teljes egészségügyi rendszerben. Egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztését éppúgy mint a személyzeti politikáját.

A napilap szerint szó van arról is: a kórházi ellátást úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is.

Egységes állami egészségügy jöhet, következtet a napilap a kérdőív azon kérdéséből, mely szerint: "Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál?"

A reform céljaként gyakran emlegettet hatékonyságnövelés nem az ellátás javításáról, hanem a mindenkori kormányzati akarat legegyszerűbb és legolcsóbb érvényesítéséről szól. Erre utal, és ezzel vág egybe a centralizálás és az alkalmazotti rendszer teljessé tételének szándéka is - erősítették meg a háttérben nyilatkozó szakértők a napilapnak.