Az állami árfolyamgát mellett szinte minden bank megalkotta a saját adómentő programját. Általában a banki ajánlatok nem az árfolyam-rögzítéses megoldást  preferálják, hanem például a forintban rögzített időszakos törlesztést javasolják. A különbözet természetesen a hitelhez adódik. Eddig legtöbben a CIB ajánlatával éltek.

Szeptember elsejétől a K&H is dedikált megoldást dolgozott ki azon devizaadósoknak, akik elvben megfelelnek az állami árfolyamgátas konstrukció igénybevételére. Hendrik Scheerlinck vezérigazgató tájékoztatása szerint a bank az eredeti törlesztőrészletre vetítve 20 százalékos fizetéskönnyítést enged hároméves időszakra az ügyfeleknek. Ezt követően a különbözet az eredeti futamidőből hátralévő törlesztéshez adódik hozzá. A megoldás a forinthitelesek előtt is nyitott.

Az otthonvédelmi program augusztus 12-i életbe lépésétől kínálja saját árfolyam-rögzítési megoldását az OTP. Itt árfolyamgát van, a különbség az, hogy a fixált árfolyam itt az állami programhoz képest magasabb (200 forint/frank, 220 forint/100 jen és 265 forint/euró), így csak kisebb összeg halmozódhat fel a forintban
nyilvántartott hitelrészben. Ebben a megoldásban ugyanakkor nem köti meg a kormányrendelet a bank kezét, így a tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbözetet havi egyenlő részletekben korlátozás nélkül terhelheti az ügyfélre.

Gyenes Gergely, az AXA Bank jelzáloghitel-termékmenedzsere szerint HitelPajzs programjukat augusztusban egészítette ki a HaviFix törlesztési mód, ahol a futamidő végéig forintban rögzítik az ügyfél törlesztési kötelezettségét. Ezért cserébe meghatározott időközönként újraszámítják a hitel lejáratát. Az AXA eddig több mint 500 átszerződésen van túl.

Az árfolyamgát megjelenésének időszakára dedikált megoldások mellett szinte minden hitelintézetnél vannak saját fizetéskönnyítő megoldások − az árfolyamfixálás lehetősége például az MKB-nál 2009 óta elérhető. A Budapest Bank az elmúlt években 18-féle fizetési könnyítési konstrukciót dolgozott ki: ezek között az akár 60 havi tőkefizetési moratórium, a futamidő-hosszabbítás, a halasztás (a törlesztés időszakos felfüggesztésével), a felhalmozott tartozás részletfizetése vagy a devizahitelek forintra váltásának lehetősége is adott.

Az Áthidaló kölcsönnél az ügyfél 12−36 hónapon keresztül csökkentett törlesztőrészletet fizet, a különbözetet a bank az Áthidaló kölcsön összegéből pótolja ki − az árfolyamgátas megoldástól ez annyiban tér el, hogy nem fix árfolyamot, hanem forintban fix törlesztőrészletet határoz meg. Az Erste Banknál 2008 vége óta elérhetőek az ügyfélmentő megoldások, míg a CIB-nél eddig a legtöbben, közel ötezren éltek a Megoldás Hitellel, ahol a törlesztőrészlet a könnyített időszakban az aktuális fizetési kötelezettség 25−75 százalékára csökkenthető.