Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel 1,3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT), ami 2021-ben jött létre két nagy múltú intézmény, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) fúziójával. A csúcstechnológiás képalkotó diagnosztikai gépek és a laboreszközök a mozgásszervi betegek gyógyítását segítik majd – mondta Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) főigazgatója.

Prevenció és korai diagnózis

A gépek már itt vannak Budapesten, de az orvosok képzése még zajlik egy úgynevezett transznacionális együttműködés keretében, a bécsi és a mainz-i egyetemekkel való együttműködés keretében. Az EU-s projekt 2023. június 30-án zárul, addigra egy olyan finanszírozást szeretnének kidolgozni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK), ami a napi működésben biztosítja a betegek számára a csúcstechnológiás korai diagnosztikai eljárásokat – emelte ki a főigazgató.

A Napi.hu kérdésére válaszolva Poór Gyula elmondta,

azt vállalták, hogy ezek a diagnosztikai eljárások az állami egészségügy kizárólagos részét fogják képezni, ezért ezek a vizsgálatok az egészségturizmus keretében érkező külföldi betegek számára nem lesznek elérhetők.

A high-tech egészségügyi eszközök között van:

  • egy világszínvonalú kettős energiájú CT,
  • egy funkcionális MRI,
  • egy tucat zsebben hordozható ultrahang készülék,
  • az autoimmun betegségek diagnosztikájához használt laboratóriumi műszerek,
  • és a gyermekek állapotának szűrésére alkalmas mozgásanalizáló rendszer is.
Kép: OMINT

Az eszközportfólió gyakorlatilag a mozgásszervi betegségek vonatkozásában teljes, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek a csúcstechnológiás gépek valóban innovációnak számítanak Magyarországon, a beruházás egy EFOP program keretében valósult meg

– mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Egyelőre a biztosítóval közösen számításokat végznek, hiszen ez a csúcstechnológia meglehetősen drága mulatság - tette hozzá. Költségelemzéseket és esetszintű kontrollingot készítenek, hogy mennyibe kerül egy-egy vizsgálat, és mennyit tud majd az egészségbiztosító a társadalombiztosítási befogadás után az intézmények számára fizetni - mondta az államtitkár.

Takács Péter kiemelte: a projekt egyik célja az volt, hogy olyan beavatkozásokat hozzanak Magyarországra, melyek jelenleg nincsenek benne a NEAK-finanszírozott kosárban.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a vizsgálatok ne csak a közép-magyarországi régióban, hanem más centrumokban is elérhetők legyenek – emelte ki szakpolitikus.

Átgondolják a szűrővizsgálatok rendszerét

A vizsgálatok egy része a prevenciót is szolgálja majd, ehhez pedig szemléletváltásra is szükség van a hazai finanszírozásban, mondta Poór Gyula. Erre reagálva az államtitkár kiemelte: mivel nem állunk jól a szűrővizsgálatokon való részvétellel, ezért jövő év márciusig felülvizsgálják ezek rendszerét, és a kormány asztalára egy új javaslatcsomagot tesznek majd le.