Az MNB igazgatója elmondta: a külföldi befektetőket, a pénzpiacokat meg kell győzni, hogy a tervezett intézkedések helyes irányba mutatnak. Utalt arra: gyors növekedésben, fejlődésben azonban nem bízhatunk, a tervezett reformokat végig kell vinni. A foglalkoztatás adatai ugyan javulnak, de ez egyelőre nem mutatkozik meg a magyar állampapírok felárában.

Csermely Ágnes elmondta: kedvező, hogy a kormány elkötelezett a központi kiadások lefaragása vonatkozásában, abban, hogy az államháztartási kiadásokat csökkenteni akarja, az államháztartási deficitet a GDP-hez mérten 3 százalék alatt kívánja tartani.

Az ország versenyképességének növelése érdekében javítani kell a foglalkoztatottságot, ebben az egyik kulcskérdés az alacsony végzettségű, iskolázottságú munkanélküliek foglalkoztatásának megoldása, munkahelyek teremtése számukra.

Az MNB igazgatója szerint a bankrendszer tőkehelyzetének megerősítésére szükség lesz a jövőben, a hitelezési aktivitás növelése érdekében, egyúttal el kellene érni, hogy emelkedjen a lakossági megtakarítások nagysága Magyarországon.

Csermely Ágnes kiemelte: a magyarországi független intézmények megerősítése elengedhetetlen, erre meg kell teremteni a biztosítékokat.