Több barátja, ismerőse és kollégája is arra figyelmeztette Karikó Katalint, hogy visszaélnek a nevével – tudatta közleményében a Szegedi Tudományegyetem. Az álhírek egy bőrgyógyászati klinika szakértőjeként tüntetik fel Karikót, és gombás megbetegedésekkel kapcsolatos szereket, készítményeket hirdetnek a nevével és arcával.

Karikó felhívja a közvélemény figyelmét, hogy semmilyen bőr- és körömgomba elleni szer, készítmény hirdetésében, reklámozásában nem vett részt. Interjút, tanácsot sem adott, és nem engedélyezte, hogy ilyen gyógyszerek hirdetéséhez használják fel a nevét, vagy a képmását. A személyes adataival visszaélnek, olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak neki, amelyeket soha nem mondott, nem állított.

A professzor nemcsak a polgári és személyiségi jogait érzi sértve, hanem azt is elmondta, hogy személyes adatait is jogosulatlanul, visszaélésszerűen kezelték. Felhívta a figyelmet a fogyasztók tisztességtelen megtévesztésére, amely büntetőjogi ügyet vonhat maga után.

Arra kéri a fogyasztókat, legyenek fokozottan óvatosak, körültekintőek: az interneten és a közösségi fórumokon terjedő hirdetéseket pedig ne kössék hozzá - olvasható a felhívásban.