Az emlékeztető vakcinák fontosságára világít rá egy Kásler Miklós és Müller Cecília által is jegyzett tanulmány, még sincs nyoma oltásra buzdító kampánynak - írja a Népszava.Az egy szégyenfolt, hogy miközben tudományos adatokkal igazolták egy hazai tanulmányban, hogy életmentő lehet a megerősítő oltás felvétele, mégsem látjuk óriásplakátokon egyszerűen elmagyarázva, hogy miért és mennyire fontos a harmadik dózis felvétele - mondta Kemenesi Gábor virológus.

Magyarországon eddig a harmadik oltást 3,89 millióan, a negyediket 324 ezren kérték.

A kutatócsoportok által készített vizsgálatok egyediek, mert a különböző oltások mixeléséről csak a Pfizer és az AstraZeneca esetében volt tudományos vizsgálat, most viszont hat oltóanyagot hasonlítottak össze. A publikáció érdekessége, hogy Vokó Zoltán epidemiológus és más neves magyarországi szakemberek mellett a szerzők között szerepel Kásler Miklós onkológus, korábbi humánerőforrás-miniszter, Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint Szlávik János főorvos is.

Aki eddig Sinopharmot vagy csak két oltást kapott, az azonnal menjen és kérje a harmadik, lehetőleg mRNS technológiával gyártott megerősítő vakcinát

– mondta Kemenesi Gábor. Kiemelte: a harmadik oltás nagyon fontos, mert az idő múlásával és az omikronnak is köszönhetően erősen gyengül a vakcina hatékonysága.

Az is kiderült az egészségügyi tanulmányból, hogy bár a negyedik oltás hatását csak nagyon kevés emberen tudták vizsgálni, egyértelmű volt a jótékony hatása, ugyanis akik azt is megkapták, csaknem biztosra vehették, hogy nem fognak a fertőzésbe belehalni.

A felmérés szerint jól teljesítettek az emlékeztető oltások, amelyekre azért van szükség, mert az alapimmunizáció után keletkező magas védettségi szint 120-180-240 nap után jelentősen csökken. Aki a delta-hullám idején már kapott emlékeztető oltást, annak közel 100 százalékig helyreállt a korábban szerzett védettsége.

Két kivétel volt csak: a Sinopharm és a Janssen vakcinája, amelyek ebben elmaradtak a többitől.

Ha valaki harmadik oltásként is csak Sinopharmot kapott, úgy neki 55,3 százalékosra állt vissza a védettsége, a Janssennel pedig 86,8 százalékosra.

 

Mindebből az is következik, hogy a Sinopharmmal oltottaknak megerősítő oltásként ajánlott valamelyik mRNS vakcinát, azaz Pfizert vagy a Modernát kérniük. Egyébként a héten jelezte a kormányzati koronavírus központ, hogy a Modernából már nincs sok beadható adag.

Kemenesi Gábor szerint a Covid-19 járvány biztosan nem ért véget, az omikron-variáns okozta halálozási kockázat egyenértékű egy súlyosabb influenzáéval.