Együttműködést írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H, amelynek értelmében már elérhető a K&H csoportnál az InvestEU uniós garanciaprogram; a pénzintézet három alprogramhoz csatlakozott, amelyek minimum 50 százalékos díjmentes hitelgaranciát nyújtanak az ügyfeleknek.

A garanciaprogram célja a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének és fenntarthatósági, innovációs, valamint digitalizációs beruházásainak ösztönzése, a munkahelyteremtés támogatása.

Könnyebben lehet uniós pénzekhez jutni

Az InvestEU garanciaprogram három alprogramja már elérhető a banknál.

A garanciaprogram az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) utódjaként forgóeszköz és beruházási hitelhez egyaránt felhasználható minimum 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a cégek számára.

Az InvestEU célja, hogy az uniós finanszírozás hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá váljon.

Milyen cégekre beruházásait támogatják?

A megállapodás a fenntartható beruházásokat, az innovációt és a digitalizációt támogatja, hozzájárulva ezzel az európai zöld megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseinek eléréséhez.

A programmal olyan cégek beruházásait tudja ösztönözni a pénzintézet, amelyek valódi gazdasági és környezeti előnyökkel járnak, és helyi szinten hozhatnak változást, újítást.

  • A következő két évben kkv-k számára 64,2 milliárd forint,
  • nagyvállalatok esetében mintegy 20 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az InvestEU garanciaprogram.

Készülhetnek az agrárcégek: kötelező lesz a zöld-jelentés

A fenntarthatóságot szolgáló intézkedéseknél érdemes figyelni arra, hogy az EU a cégek egyre nagyobb részére írja elő a beszámolási kötelezettséget: 2026-tól, azaz a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan már azok a hazai agrárium meghatározó cégei is érintettek lesznek. Bővebben >>>