A költségvetésnek több mint négymilliárd forint kárt okozó, közösségi áfacsalásra szakosodott, mobiltelefonokkal kereskedő bűnszervezetet számolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy többnapos nemzetközi akció keretében. A NAV dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának közlése szerint a banda 11 tagjával szemben üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt javasol vádemelést az adóhatóság.

A bűnszervezet tagjai tevékenységük során nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat Ausztriából néhány havonta cserélt, strómanok vezette bukócégek közvetítésével. Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, nagyon kedvező áron tudták a telefonokat különböző nagykereskedések felé továbbértékesíteni, a belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áthárított áfát is visszaigényelték - közölte a NAV.

A termelékenységet jelzi, hogy a Magyarországra érkező árut alig egy nap alatt futtatták át a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző uniós tagországokba. A dél-dunántúli pénzügyi nyomozók a hálózatot az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel, az akció érdemi része négy napon át zajlott.

A költségvetésnek okozott kár megtérítésére mindeddig összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyont - egyebek mellett luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, bankszámlákat - zároltak, 155 millió forintnyi készpénzt foglaltak le, továbbá az akciónak köszönhetően egy több száz milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is megakadályozták.

A bűnbandát irányító budapesti testvérpárt a NAV kommandósai, a MERKUR bevetési egység emberei fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani. A 40 ezer oldalnyi nyomozati iratanyagot a napokban küldi meg a NAV a Baranya Megyei Főügyészségre.