Az élelmiszerárak emelkedése jelentősen hozzájárult a májusi kiugró, 10,7 százalékos éves inflációhoz. Az élelmiszereknél a KSH közel 19 százalékos drágulást mért. 

Az árstopos termékeket (csirkemell és -.farhát, sertéscomb, kristálycukor, étolaj, finomliszt, 2,8 százalékos tartós tej) nem érinti a drágulás, de a többieket igen, például a csirkehúsoknál is feljebb mentek a termelői és feldolgozói árak. Ugyanígy a tejnél és a tejtermékeknél is jelentős éves drágulás látjató az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb összeállítása szerint. 

A nyerstej országos termelői átlagára májusban 151,68 forintot tett ki, ez 4 százalékos emelkedést jelent áprilishoz képest, a tavaly májusi szintet pedig 37 százalékkal haladja meg. 

A különböző tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jóval magasabb volt idén áprilisban, mint egy évvel korábban.

  • A trappista sajt 40 százalékkal;
  • a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalékos zacskós friss és az 1,5 százalékos dobozos tartós tej egyaránt 33 százalékkal;
  • a tehéntúró és a natúr joghurt 32-32 százalékkal;
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt 31-31 százalékkal, 
  • a gyümölcsös joghurt 29 százalékkal; 
  • a 2,8 százalékos zsírtartalmú dobozos tartós tej 23 százalékkal;
  • a natúr joghurt 12 százalékkal drágult. 

Az előbbi felsorolásban a feldolgozói árak szerepelnek, amelyek befolyásolják a bolti árakat, azaz a fogyasztói árakat is. Utóbbiak szintén emelkedőn vannak. Az ársapkás, 2,8 százalékos tartós tej ára májusban 277 forint volt országos átlagban az üzletekben, ami mindössze 5 százalékkal magasabb a tavaly májusinál. (Az árstop a tavaly október közepén érvényes árhoz van kötve.) A KSH inflációs kosarában szereplő többi terjtermék viszont sokkal komolyabb mértékben emelkedett.  

Ugyanakkor az úgynevezett ESL tejek közül a 1,5 százalékos 31 százalékkal 325 forintra drágult, a 2,8 százalékos társa 29 százalékkal 347 forintra. 

A 140-175 hrammos, 20 százalékos poharas tejfölért több mint 40 százalékkal kell többet fizetni, ami 247 forintos átlagárnak felelt meg májusban. A 100 grammos vaj szintén 40 százalékot meghaladó drágulást könyvelhetett el, így 470 forintra ugrott az ára.