Nem csak a itthonról csökkentek a számok, az EU-s jelentkezések összesen 40 százalékkal estek vissza tavalyhoz képest, 43 030-ról 26 010 jelentkezőre.

"Az EU-ból jelentkező diákok számának csökkenése aggodalomra ad okot. A brit kormánynak és egyetemeknek továbbra is fontos feladata, hogy szoros együttműködésben bizonyítsák, milyen értékesek számukra az európai diákok. Ehhez egyrészt szükséges az Egyesült Királyságról, mint magas színvonalú továbbtanulási célországról alkotott kép fenntartása, másrészt pedig új típusú pénzügyi támogatási megoldások bevezetése" - nyilatkozta az eredményekről Alistair Jarvis, a Universities UK ügyvezetője.

Megdrágult az angliai tanulás

A visszaesésnek három fő oka van:

  • a megnövekedett tandíj,
  • a kedvezményes diákhitel elvesztése és
  • a kötelező diákvízum igénylése.

Vagyis az EU-s diákoknak ezután sokkal többet kell fizetniük, ha az Egyesült Királyságban akarnak továbbtanulni - írja közleményében az Engame.

UCAS

Néhány egyetemen van már EU-s ösztöndíj

Bár egyre több brit egyetem jelent be külön EU-s ösztöndíjakat, egységes megoldás még nem született. Több intézmény a tandíjak befagyasztása mellett döntött. Így a University of Worcester és University of Leicester sem emel tandíjat idén. Máshol ösztöndíjakkal támogatják a jelentkezőket. A University of Southampton, a University of Essex és a Queen Mary London University például 5000 fontnyi, nagyjából 2 millió forintos garantált ösztöndíjat biztosít a felvett EU-s diákok számára.

Új európai célországok felé fordultak a magyarok

Ezzel párhuzamosan a magyar diákok is elkezdtek új célországok felé nézelődni. A brexit egyik nagy nyertese Hollandia lehet, ahol szintén jó minőségű, angol nyelvű képzések várják a diákokat, jóval kedvezőbb tandíjjal.

"Sajnos, beigazolódott a várható forgatókönyv. Bár színvonaluk semmit nem változott, elsősorban pénzügyi megfontolások miatt jelentősen csökkent a magyar diákok érdeklődése a brit egyetemek iránt. További nagy kérdés, hogy a jelentkezést leadott 430 diák közül végül mennyien fogják tudni ténylegesen megkezdeni tanulmányaikat 2021 szeptemberétől, illetve mennyien döntenek a halasztás vagy inkább Hollandia és egyéb európai országok mellett. Bízunk benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, és pár éven belül olyan új megoldások születnek, melyek segítségével újra elérhetőbbé válik az Egyesült Királyság a magyar diákok számára is'' - mondta Lévai Balázs, a külföldi egyetemi felvételire is felkészítő, középiskolások számára alternatív oktatási programot nyújtó Engame Akadémia vezetője.