Tárgyalásokra és közös kabinetülésre hívta Berlinbe Olaf Scholz német kancellár az elnöki széket Brazíliában év elején elfoglaló Luiz Inácio Lula da Silvát – írja a Bloomberg.

A lap szerint a találkozóra az év második felében kerülhet sor, bár ezt egyelőre egyik fél sem jelentette be hivatalosan.

A Bloomberg neve elhallgatását kérő forrása azt nyilatkozta, hogy a megbeszélésen a következő témákat érintik majd a tervek szerint:

  • kereskedelem;
  • energiaipar;
  • nyersanyagok;
  • klímavédelem.

A brazil-német egyeztetés 2015 óta az első kabinet szintű, széleskörű megbeszélés lehet a felek között. Akkor Dilma Rousseff brazil elnök és 19 minisztere látta vendégül Angela Merkel német kancellárt 12 miniszterével és miniszterhelyetteseivel.

Németország az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a dél-amerikai állammal. Robert Habeck, német alkancellár úgy fogalmazott,

„lehetőség nyílt a szorosabb együttműködésre” azt követően, hogy Jair Bolsonaro elnöksége alatt meglehetősen fagyos volt a viszony a két ország között.

Németország kétségtelenül érdekelt abban, hogy közeledjen egymáshoz a német és a brazil kormány. A dél-amerikai állam ugyanis nyersanyagokban gazdag, és Berlin zöldhidrogén-termelés szempontjából is számol vele.

Ugyanakkor számos kérdésben gyökeresen ellentétes nézeteket vall a két kabinet. Olaf Scholz próbálta például meggyőzni a brazil elnököt, hogy küldjön fegyvereket Ukrajnának. Luiz Inácio Lula da Silva azonban elzárkózott ettől.