Kedden és szerdán is folytatódtak a 2023-as bértárgyalások a BKV-nál a BKV munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői részvételével annak érdekében, hogy közelítsék álláspontjaikat a 2023-as béremeléssel kapcsolatban – szerepel a közlekedési vállalat szerdai közleményében.

A BKV menedzsmentje elkészítette megállapodás tervezetét, amely az alapbér fejlesztésének mértékén kívül javaslatokat tartalmazott többek között a Budapest pótlék sávos bevezetésére, a szenioritási pótlék emelésére, valamint egy „kulcsember keret” biztosítására, amely a kulcspozíciókban dolgozó munkavállalók bérének kiemelésére adna lehetőséget.

A szakszervezetek képviselői megfogalmazták meglátásaikat és javaslataikat a tervezettel kapcsolatban.

"A szakszervezeti javaslatok heterogének és nem azonos megoldás felé irányultak, ezért a kompromisszum érdekében a tárgyalásokat tovább folytatjuk" – tájékoztatott a BKV.

Hozzátették, tekintettel a januári bérkifizetés közelgő időpontjára a munkáltató gyors megoldást fog találni, hogy a munkavállalók már a januári bérkifizetéskor emelt összegű juttatásban részesülhessenek.

Még küzdenek az MÁV-nál és a Volánnál is

A Napi.hu azt is folyamatosan nyomon követi, hogy eddig milyen eredményre vezettek az állami cégeknél jelenleg is zajló év eleji bértárgyalások. Vagyis minként alakul többek között a MÁV-nál, a Volánnál, a Magyar Postánál és az állami közműveknél dolgozók fizetése.

Az infláció miatt már régóta napirenden szerepel az állami vállalatoknál érvényben lévő bérmegállapodás felülvizsgálata. Éppen ezért információink szerint a 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre eredetileg tervezett 5 százalékos béremelés helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók bére.