Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég új összeállításában - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolja be a vizsgált szuverén adósokat - ezúttal Argentína vezeti a legkockázatosabb tíz államadós listáját, és ebben a csoportban van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália és Spanyolország is.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Egyiptom, Irak és Libanon.

Javított Görögország

Az eddigi tízes listavezető Görögországot most kivették e csoportból a CMA szakelemzői, mivel a görög CDS-tranzakciók minimális likviditása miatt nem volt mérhető a halmozott törlesztésképtelenségi valószínűség Görögország esetében.

A világ tíz legkockázatosabb államadósának listáján Argentína mögött a második helyen áll Ciprus, a hatodikon Portugália, a tízediken pedig Spanyolország. Ciprust más nagy londoni házak is rendkívül kockázatos államadósnak tartják.

A Moody's Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a minap agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen a spekulatív adóskockázati kategóriába minősítette vissza Ciprus államkötvény-osztályzatát, arra a véleményére hivatkozva, hogy a ciprusi bankrendszer feltőkésítési igényéből eredő adósságtöbblet valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és emiatt egyre nagyobb az esélye Ciprus törlesztésképtelenné válásának. A Moody's Ciprus szuverén kötvényadósságának besorolását az addigi "B3"-ról - a köztes "Caa1" és "Caa2" fokozat kihagyásával - "Caa3"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Európában Görögországon kívül más államadósnak nincs ilyen rossz besorolása. A "Caa" kategória - amely más hitelminősítők módszertanában a "CCC" sávnak felel meg - már rendkívüli hitelkockázatokra figyelmezteti az adott ország adósságának befektetőit.

A CMA keddi londoni elemzése szerint mindazonáltal jelentősen javult 2012 végére a globális törlesztéskockázat piaci megítélése, miután enyhültek az euróövezet részleges felbomlásával - elsősorban is Görögország kényszerű távozásával - kapcsolatos piaci félelmek. Ennek hatására a szuverén CDS-árazások a vizsgált 69 ország átlagában 16 százalékkal csökkentek a tavalyi negyedik negyedévben, Nyugat-Európában pedig a globális átlagot meghaladó mértékben, 19 százalékkal estek a törlesztéskockázat elleni biztosítási kontraktusok középárfolyamai.

A CMA negyedéves kimutatása szerint ennél is jóval meredekebben, 29 százalékkal csökkentek Közép- és Kelet-Európa szuverén adósainak CDS-árazásai.

Magyarország a kedden ismertetett új CMA-lista 16. helyén áll 276 bázispontos tavalyi évzáró CDS-árazással, amely jórészt azonos az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt jelenlegi CDS-középárfolyammal.

Tavaly jelentősen javult a magyar szuverén adóskockázat e mérőszáma. A CMA előző kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a tavalyi harmadik negyedév végén, vagyis a szeptemberi utolsó kereskedési napon 378,9 bázisponton, a tavalyi második negyedév végén, az utolsó júniusi kereskedési nap zárásában 497 bázisponton állt.

Éppen egy évvel ezelőtt, 2012 januárjában még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban.

A jelenlegi, 275 bázispont körüli magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 275 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon, csaknem félmillió euróval olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt.

Élen Észak

A CMA kedden ismertetett tavalyi évzáró adóskockázati listája szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból Svédország, utána Norvégia, Finnország és Dánia következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Ausztria és Hollandia.