A tavalyi év a medve jegyében telt a részvénypiacokon 13 év után először, és a járvány idején felkapott kriptodevizák is csatlakoztak az eső trendhez. A 67 ezer dolláros csúcsot elérő bitcoin 17 ezerig zuhant vissza, a második legnépszerűbb eszköz, az ethereum 4500 dolláros csúcs után 1200 körül zárta az évet. Így a nagy kriptodevizák negyedükre estek, ami nem épp a nyugalomra vágyó befektetők álma.

Logikus összeomlás

A folyamat a piacokon logikus volt: a meginduló infláció hatására a jegybankok monetáris szigorításba kezdtek: befejezték az eszközvásárlási programokat, megindították a kamatemelési ciklusokat, sőt, az eszközvásárlási programok során a piacra került fedezetlen pénzek visszavonása is napirendre került.

A piacokra így már nem érkezett az új pénz, hanem inkább távozott, ami törvényszerűen eladásokat generál. Emellett a megemelkedő jegybanki kamatokat az állampapírhozamok emelkedése is követte, nem kis mértékben, így

a kockázatmentes befektetés hozama nagyot nőtt, értelemszerűen a tőzsdéken és a még inkább kockázatos kriptodevizák piacán is megnőtt a hozamvárakozás, ezért a befektetők csak jóval alacsonyabb árat voltak hajlandók adni ugyanazokért az eszközökért, mint akár egy évvel korábban.

Mindezt kiegészítette még az általános menekülés, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, így főleg dollárt és elsősorban amerikai állampapírokat vettek a befektetők, a kockázatosabb eszközökből fokozott mértékben kitáraztak. Ez a folyamat nagyjából őszig volt erőteljes, akkor két ok miatt enyhe fordulat következett.

Év végi megnyugvás

Egyrészt a háborúhoz hozzászoktak a piacok, beletörődtek, hogy elhúzódó konfliktusról van szó, másrészt az Európai Központi Bank (EKB) belehúzott a kamatemelésbe, így a dollár és az euró közötti várható hozam erősen csökken, a befektetők előbújtak a dollár mögül, annak árfolyama csökkenni kezdett, és ilyenkor általában nő a kockázatvállalási hajlandóság.

Ez ahhoz volt elég, hogy a tőzsdéken egy enyhe korrekció, kismértékű emelkedés induljon az indexek szintjén, a kriptodevizáknál pedig ahhoz, hogy megszakadjon az eső trend, és az év végén oldalazás alakuljon ki. A kriptopiac teljes értéke, ami 2021-ben közel 3000 milliárd dolláron tetőzött, 800 millió dollár körül stabilizálódott.

Jó évkezdet, de ne bízzuk el magunkat

Az idei év első napjaiban az optimizmus erősödött, amiben fontos szerepe volt, hogy az amerikai infláció már a csökkenés jeleit mutatja, így a befektetők hosszú távon nem várnak magas kamatokat, ez pedig a 10 éves amerikai állampapír hozamában jelentkezik: 4,40-ről 3,40 százalékra csökkent, ami elég jelentős ahhoz, hogy növelje kissé a kockázatvállalási kedvet. Ez mutatkozott a részvényindexekben is, és immár a kriptopiac is megmozdult: az összkapitalizáció 800 millió dollárról felugrott 1000 milliárd fölé, a bitcoin ismét 2000 dollár fölött van, az ethereum pedig 1500 dollár körül forog.

Az utolsó két napban már kisebb esés mutatkozott mind a részvényeknél, mind a kriptóknál, ami bő két hetes erősödés után indokolt korrekciónak tűnik. Ami a további folyamatokat illeti:

erős emelkedő trendet nehéz elképzelni úgy, hogy a jegybankok folytatják a fedezetlen pénzek visszavonását a piacról,

ugyanakkor az amerikai kötvényhozam további csökkenésének tere is limitált, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hangoztatja, hogy addig nem térhet vissza a lazább monetáris politika, amíg az infláció fenntarthatóan nem szorul vissza az optimális szint közelébe.