A héten indított társadalmi egyeztetés mellett szakmai egyeztetés is indult a kormánytisztviselők új bértáblájának és béremelésének tervezetéről, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kérésére dolgozott ki a kormány – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közszféra béremelése így – az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna.

A bérfejlesztési javaslatról a pénteki Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon tájékoztatták a szakszervezeteket.

Még nem döntött a kormány

Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy az új bértábláról a kormány még nem hozott döntést, a tervezet csak a társadalmi és szakmai egyeztetést követően kerül a kabinet elé.

A bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetőkre, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik.

Nem automatikus a béremelés

A béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatóknak.

A tervezett bérrendszer bérsávokat határoz meg: a konkrét béreket a munkáltató határozhatja meg a bérsávon belül

  • a teljesítmény;
  • az ellátott feladatok;
  • és a költségvetési lehetőségek keretei között.

A dolgozók 10 százalékától megszabadulnak, hogy béremelést adhassanak

Felhívta a figyelmet Bordás Gábor arra is, hogy „a jelenlegi nehéz háborús és szankciós helyzetben” a minisztériumi kormánytisztviselői béremelést többletforrás biztosítása nélkül valósítják meg, tehát a költségvetésnek a béremelés nem jelentene nagyobb terhet.

A minisztériumok ugyanis vállalták az álláshelyek 10 százalékának csökkentését, és az így felszabaduló bértömeget a minőségi munkaerő megtartására fordíthatják

– írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Bukták a bérrendezést a magasan képzett munkavállalók

A versenyszféra és a költségvetés legtöbb vállalatánál az idei bértárgyalásokon a fizetések reálértékének megőrzése volt a cél. A bérrendezésből ugyanakkor pont azok a magasan képzett munkavállalók maradtak ki, akiknek a tudására és tapasztalatára egyre nagyobb szükség van. Bővebben>>>