Az elmúlt néhány évben a használt luxusórák piaca hatalmasat futott. Azonban a jelek szerint ennek a trendnek lassan vége szakad – írja elemzésében a pénzcentrum.hu.

A honlap szerint a Morgan Stanley nemrégiben jelentette meg az úgynevezett WatchCharts-ot, ami a valós idejű órapiaci eladásokat követi nyomon. Ebben az szerepel, hogy a legnépszerűbb luxusmárkák legkeresettebb óráinak az értéke jelentősen csökkent 2022 óta, a legnépszerűbb Rolex modellek értéke például a tavaszi csúcshoz képest 21 százalékot zuhant.

A használt órák piacán jelentős növekedést lehetett megfigyelni. Ennek jele, hogy a használt órák kereskedői és azok, akik az egyedi órákba fektettek be, kiürítették a készleteiket – nyilatkozta a Morgan Stanley, ami szerint a csökkenő tendencia továbbra is velünk maradhat tekintettel a jelenlegi eladó órakészletre, illetve a romló makrogazdasági háttérre.

Ingatlan, termőföld, szőlészet és bor – mindegyik jó befektetés, ha nem olcsó

Az ingatlanok már régóta az egyik legnépszerűbb befektetési lehetőségnek számítanak, valószínűleg azért, mert jó fedezetnek számítanak az infláció ellen – írja elemzésében a pénzcentrum.hu. Az előrejelzések szerint a nyersanyagok és a munkaerő árának folyamatos növekedésével az új ingatlan építése egyre drágább lesz, ami viszont felhajtja a már meglévőek árát.

A jól megválasztott ingatlanok viszont árfelértékelődést jelenthetnek, ráadásul a befektetők a bérleti díjból is állandó bevételre tehetek szert, nem utolsó sorban pedig kiadhatják Airbnb-ként.

A portál arról ír, hogy ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy rájöjjünk, megéri termőföldet vásárolni, ugyanis ezek önmagában is értékes, és csekély korrelációja van a tőzsde hullámvölgyeiben. Itt egy dologra kell figyelni, hogy nálunk ugyanis bár minden magyar és uniós állampolgár vásárolhat földet, azonban legfeljebb 1 hektár mértékig. Az ezt meghaladó telkeket csak úgynevezett földműves magánszemélyek vehetik meg.

Az is szerepel az elemzésben, hogy nem csak a szőlészet, de a ritka borok is jó befektetések lehetnek. Egy ritka palack bor pedig biztosíthatja azt a diverzifikációt, ami szükséges ahhoz, hogy megvédjük a befektetési portfóliónkat az inflációtól és a recessziótól. Ráadásul az idő előrehaladtával folyamatosan nő az értékük, ahogy kevesebb palack áll majd rendelkezésre.

Akik a biztosat keresik, azok az értékpapír-piacon kutakodnak

Nemrég jelentek meg a hírek, hogy mindenki az inflációkövető állampapírt kereste. Az inflációkövető prémium állampapír állománya addig sosem látott szintre nőtt, december végére meghaladta a 4320 milliárd forintot, ami egy év alatt közel 2120 milliárdos bővülés.

Ezzel tavaly már a prémium magyar állampapír vált a legnagyobb állományt kezelő konstrukcióvá a lakossági állampapírok körében, bőven megelőzve a magyar állampapír pluszt.

Az a trend is jól látszik, hogy a Prémium Magyar Állampapírból kiáramló megtakarításoknak csak egy részét tudta felszívni az új befektetési lehetőség, nagy összegek mentek ezen felül kötvény- és pénzpiaci alapokba, illetve olyan intézményi állampapírokba, mint a Diszkont Kincstárjegy.