A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az adórendszerbeli változtatásokban lát utat a gazdaság beindítására a Nemzetközi Valutaalap, így a jelenleg 16 százalékos (valójában idén még kétféle adókulcs szerint adóztató) személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitellehetőségeit.

Az még kérdéses, hogy milyen hatállyal történjenek a törvénymódosítások. A lap szerint a leendő hitelnyújtóknál napirenden van, hogy még ebben az évben, tehát év közben változzék az adórendszer. A sietség egyik oka, hogy 2013-ban már közel járunk a következő parlamenti választásokhoz, s ilyenkor lohadni szokott a kormányok kedve a kiigazításokra.

Minden azon múlik, hogy a kormány milyen gazdaságélénkítő csomaggal áll majd elő a hivatalos tárgyalásokon, de a Népszabadság egyeztetésekre rálátó informátora szerint az IMF "szentül hisz" abban, hogy az adózás átalakítása nem maradhat ki a szükséges intézkedések közül. Azokon túl persze, amelyeket a kormány eddig már bejelentett, mert újabb csomagok nélkül nem lesz tartható az idei deficitcél.