A kormány döntése szerint minden állami intézménynek és cégnek 25 százalékkal kell csökkenteni a fogyasztását, egyedül a kórházakban és a szociális intézményekben lehet majd melegebb. A szakszervezetek szerint a kormány terve, ami szerint nem lehet 18 foknál melegebb az állami közintézményekben, elhamarkodott és alaptörvényt sért.

A szakszervezet szerint már megkezdődtek az egyeztetések, de már most látják, hogy irreális az elvárás: több hivatal energetikailag korszerűtlen, egy esetleges home office elrendelésénél pedig a munkáltatónak rezsihozzájárulást kellene fizetnie dolgozójának, amit nem akarnak - írta az atv.hu.

Az energetikai szakértő szerint is lehetetlen, hogy elég legyen a hivatalokban a tavalyi gázfogyasztás 75 százaléka, ugyanis az energiatakarékosság kultúra, eszközök és idő kérdése is. A beruházásokra sem idő, sem pénz nincs. A tavalyi gázfelhasználáshoz viszonyítani az elfogyasztható mennyiséget pedig abszurd.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az ATV megkeresésére azt írta: a kormány a miniszterektől most várja a javaslatokat arra, hogy a fűtési hőmérséklet csökkentése mellett, mivel tudnák még visszafogni a gázfogyasztást.

A Városházán 20 fok lesz

A Fővárosi Önkormányzatnál arról döntöttek, hogy a Városházán 20 fok lesz a fűtési időszakban amely a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalék megtakarítást jelenthet.