Szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak 2023-ban a hazai vállalatok, a legkockázatosabb területnek a transzferárazást tartják – mutat rá az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérés. 

Heteken belül megjelenhet a Pénzügyminisztérium új rendelete, amely minden eddiginél összetettebb és részletesebb adatszolgáltatást fog előírni a transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett vállalatoknak. Az adóvezetők közel fele tart is a területtől, és a transzferárazásban látja a legnagyobb adókockázatot vállalkozására nézve. A felmérés szerint az ÁFA (27 százalék) és a társasági adó-változások kezelése (14 százalék) jelenthet még fokozott kihívást.

A résztvevők többsége (59%) arra számít, hogy az adóellenőrzések a jövőben szigorodni fognak.

Vékási Tamás, az EY Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai vállalatoknak nemcsak adóváltozásokkal, de számtalan gazdasági kihívással is meg kell küzdeniük: energiaválság, infláció vagy a finanszírozási költségek emelkedése. 

Az új szabályok mellett a bizonytalan gazdasági helyzettel is szembesülő vállalkozásoknak azonban számos állami támogatás és adókedvezmény áll a rendelkezésére, hogy fenn tudják tartani versenyképességüket: regionális tárgyi eszközberuházás elősegítése, képzési és vészhelyzethez kötődő támogatások, kutatás-fejlesztésre kihelyezett források, vagy az energiahatékonysági és fejlesztési adókedvezmények. Jó hír a vállalati szektornak, hogy az adóbevételek súlypontja a munkát terhelő adókról továbbra is a fogyasztási típusú járulékok irányába terelődik.