Csütörtökön lezajlott a bértárgyalások első fordulója a győri Audi Hungariánál: az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta a munkavállalói oldal követeléseit az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának – írja a Győrplusz.

Az Audi Hungária Független Szakszervezetének követelési csomagja többek között tartalmazza:

  • a 23 százalékos alapbéremelést;
  • a Választható Béren Kívüli juttatás mértékének 2024. évre 600.000. forintra emelését;
  • az egyszeri kifizetést a 2023. júliusi bérrel augusztusban 300.000. forint értékben;
  • az infláció felülvizsgálatát, illetve kompenzációját a nyári hónapokban.

A követeléscsomagban megfogalmazott 23 százalékos alapbéremelés egy 18 százalékos, idei évre szóló inflációs előrejelzést vesz alapul.

Az Audi Hungaria tárgyaló delegációja úgy értékelte, hogy a munkavállalók által megfogalmazott igények rendkívül magasak.

A munkaadói oldal jelenlegi tárgyalási alapja egy olyan reálbérnövekedés elérése, amely részben százalékos alapbéremelést tartalmaz, valamint az inflációkövetést egyszeri kifizetéssel szeretné megvalósítani.

Most a követeléscsomag elemzése következik: az Audi Hungaria máris elkezdi a szakszervezeti csomag elemzését, és megvizsgálja, hogy annak pontjai milyen hatást gyakorolnának a vállalat helyzetére, valamint versenyképességére.

Az érvényben levő bérmegállapodás utolsó évében, 2022. április 1. és 2023. március 31. között az Audi Hungariánál a bérek több lépésben, átlagosan közel 25,5 százalékkal emelkedtek.