A Matolcsy György vezette Monetáris Tanács keddi lépése meghatározó a forint szempontjából is: amennyiben a vágás enyhébb lesz a vártnál, az tovább erősítheti a forintot, míg egy nagyobb csökkentés az alapkamat mértékében épp az ellenkező hatást érheti el – állapította meg elemzésében az Index. A portálnak nyilatkozó szakértők előrejelzései is meglehetősen eltérőek a várható döntéssel kapcsolatban:

  • Az ING: 50 bázispontos kamatvágást;
  • a Makronóm Intézet: 25 bázispontos kamatvágást;
  • az Equilor Befektetési Zrt.: 50 bázispontos kamatvágás;
  • míg az MBH Bank: kismértékű kamatvágást vár.

Az, hogy az MNB végül lazít-e, és ha igen, mekkorát, abból a szempontból lesz jelzés, hogy mennyire fog a közeljövőben laza vagy szigorú politikát folytatni – mutatott rá az Indexnek Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

A portálnak nyilatkozó Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a legnagyobb eséllyel a jegybank megpróbál egyensúlyt teremteni a jelenlegi pozitív helyzet és a kockázati környezet között, amelynek eredményeként végül 50 bázispontos kamatvágás mellett dönthet.

 

Többlettel zárt a költségvetés: sokkal több adót is szedtek be

A költségvetés bevételei csak az előzetes várakozásokhoz képest mérsékeltebbek a fogyasztás átmeneti visszaesése miatt.  Bővebben --->