Mégsem róhatjuk le egy adó adóját! Egyre többször hallani ezt a véleményt a tervek szerint még idén bevezetendő, úgynevezett távközlési szolgáltatási adó kapcsán. Immár köztudott: a nemrég bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0 kormányzati programban minden telefonon lebeszélt perc és küldött SMS után 2 forintos tételes adó szerepel - írja blogbejegyzésben Kalocsai Zsolt az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

Az adókivetés logikája alapján minden esély megvan arra, hogy a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint legyen. A "telefonadóra" ugyanis minden bizonnyal még rárakódik a 27 százalékos általános forgalmi adó is.

Az az ellenvetés, miszerint erre nem kerülhet sor - lévén egy adót terhelnek újabb adóval - meglehetősen gyenge lábakon áll. Hosszú évek óta ugyanis pontosan ez a helyzet a jövedéki adók terén.

Példának vegyük a két leggyakoribb üzemanyagot, a benzint és a gázolajat! A 95-ös benzinnél 124,2 forint a jövedéki adó mértéke minden egyes liter után, a dieselnél pedig 110,35 forint (ennek mértéke éppen tavaly év végén emelkedett). Az üzemanyag nagykereskedelmi árával, a szállítási költségekkel és az árréssel együtt a jövedéki adó is a 27 százalékos áfa alapját képezi. Vagyis összességében 157,7, illetve 140,1 forintot tesz ki csak a jövedéki adó egy-egy liternyi üzemanyag esetén.

Ha már itt tartunk: egy liter benzin 450 forintos árából mintegy 95-96 forintot tesz ki az áfa, további 124 forintot pedig a jövedéki adó. Összességében tehát a jelenlegi üzemanyagár fele, mintegy 220 forint tisztán adóteherként jelenik meg, írja Kalocsai Zsolt.