"Csodálatos! Mennyiségileg és minőségileg is nagyon jókat produkáltak a termőhelyek. Alapvetően a nyári szarvasgombát említjük, termőhelyi előfordulása nagyon mozaikos és megosztott, de a 6-200 kg/hektárig regisztráltunk mennyiségéket és vannak ennél is jobbak néha" - mondta a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke.

Ulrich József hozzátette: a gomba minőségét és ezáltal az árát igazán az időjárás határozza meg. "A tavalyi időjárás a gomba szempontjából volt nagyon jó. Van egy furcsa párhuzam a borászok és gombászok tevékenysége között: amikor az egyiknek jó, a másiknak nem annyira. Tavaly a borászok annyira nem örültek, mi viszont eléggé mosolygósak voltunk. Kicsit olcsóbb lett a szarvasgomba, de nem drasztikusan. A jó minőségű gombát mindig el tudtuk adni 30-50 ezer forint közötti kilónkénti áron. Szezonban általában, nyár elején 20 ezer forintra tenném kilóját, ahogy megyünk az ősz felé, egyre jobb a minősége, lesz egyre drágább, közelíti a 200 eurót."

"A jó szarvasgomba-termőhelyek ott vannak, ahol nem savanyú a talaj és a szerkezete is megfelelő. A Jászságban, Baranyában, Tolnában, az Északi-középhegységben előfordul, sokszor nem is kis mennyiségben természetes élőhelyen is, és az ültetvényeken" - emelte ki a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke.

Ulrich József elmondta: idén eddig, a tél alapján bizakodóak vagyunk, a talajok telítettek vízzel, jól megyünk neki a tavasznak, várjuk a meleget, nem okoz kárt, ha egy-két hétig nem esik az eső, fúj a szél.