A gazdasági kamarákról szóló törvény valamennyi egyéni és társas vállalkozás számára kötelezően előírta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) történő regisztrációt, az MKIK ennek kötelező kamarai tagsággá alakítását javasolja. A Magyar Mérnöki Kamara elsősorban egyéni vállalkozó vagy betéti társaságot működtető tagjai nevében tiltakozik, amelyek tevékenységét szakmai kamarai tagsággal rendelkező mérnökök végzik - fogalmaz nyilatkozatában a szakmai kamara.

Ebben a vállalkozási formában dolgozó mérnököket az MKIK javaslata kettős kamarai tagságra kötelezné, amit elfogadhatatlannak tart a szakmai kamara.

A Magyar Mérnöki Kamara arra kéri a kormányt, hogy a kötelező regisztrációt előíró kamarai törvényt vizsgálja felül annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhető legyen a jelenleg fennálló többszörös fizetési kötelezettség. Ennek keretében legyen tekintettel azokra a mérnöki szellemi szolgáltatásokat végző, tőkeegyesítő vállalkozásokra is, amelyeknek tevékenységüknél fogva értelemszerűen a szakmai kamaránál nyilvántartásban kell lenniük.

Több európai állam gyakorlatát megvizsgálva, különösen az Ausztriában, Németországban érvényes szabályozás alkalmas arra, hogy biztosítsa a mérnöki szellemi szolgáltatások és az ipari-kereskedelmi szolgáltatások elkülönítését - fogalmaz a mérnöki kamara.