Horváth Tihamér, az Összefogás az Államadósság Ellen nevű alap irányítója lapunkat arról tájékoztatta, hogy már befizetett az első milliárdos az alapba. "Valódi szenzáció számomra az ő befizetése. A hozzá hasonló emberek befizetéseire számítottam, amikor 2011-ben elindult ez a történet. Remélem, hogy más tehetősebb emberek is hasonlóan cselekednek és befizetnek" - fejtette ki az alap irányító testületének elnöke. Indoklása szerint ezekre a befizetésekre azért is szükség van, mert a gazdaság nem fog beindulni egészen addig, míg az ország le nem küzdi államadósságát és meg nem szabadul ettől az adósrabszolgaságtól.

"Eddig is voltak befizetések tehetősebb emberek részéről, de a TOP 100 üzletemberek listájáról Gyattyán György hozzájárulása volt az első" - fogalmazott Horváth Tihamér. Érdeklődésünkre a Docler Holdingnál (melynek tulajdonosa Gattyán György) megerősítették a befizetés tényét. Tízmillió forintos támogatásával magánszemélyként csatlakozott a civil kezdeményezéshez.

A milliárdosokban bízva

Horváth Tihamér, az államadósság elleni civil harc vezetője érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy nem elégedett a másfél év alatt összegyűlt 258 millió forinttal. "Azt reméltem, hogy egy év elteltével túlleszünk 1-2 milliárd forinton. Most arra várok, hogy a gazdagabb üzletemberek is ráébredjenek arra, hogy mekkora probléma, ha az országnak ekkora az adóssága" - nyilatkozta.

A gazdasági kilátásokról szólva a zalai üzletember kifejtette: a kormány nem tudja elindítani a növekedést, mert nincs rá fedezet, rengeteg pénzt kell fordítani ugyanis az adósság törlesztésére. "Ha megértenék ezt a logikát a milliárdosok és csak családtagjaik és maguk után befizetnék a kétmillió forintot az adósság ellen, vagyis megváltanák családtagjaikat, akkor nagyon hamar elérnék a kétezer milliárd forintot, amivel már látványosan lehetne csökkenteni a magyar államadósságot" - magyarázta. A kehidakustányi termálfürdő tulajdonosaként is ismert vállalkozó saját befizetéseiről szólva megemlítette, hogy a fejenként kétmillió forintos hozzájárulásnál többet nem tud befizetni az alapba.

Hol a pénz?

Az államadósság elleni alap vezetője arról is tájékoztatott, hogy a befizetett teljes összeget már elköltötték az adósság törlesztésére. "Ha Ön ma befizet a megadott számlaszámra egy összeget, akkor azt másnap a pénzintézet továbbutalja az Államadósság Kezelő Központhoz, az ÁKK pedig a befizetett összegeket azonnal felhasználja az adósság rendezéséhez. Vagyis a 258 milliós befizetést mind benyelte már az adósságrendezés" - tette hozzá. "Teljesen mindegy, hogy valaki csak száz forintot vagy párezer forintot fizet be az alapba, itt az együttgondolkozáson van a hangsúly" - érzékeltette a kezdeményezés lényegét. A magas államadósság véleménye szerint mindenre rányomja a bélyegét és ha ez egy ördögi spirállá alakulna ki, akkor egy társadalmi válság fenyegetne.

Horváth Tihamér kifejtette véleményét egy esetleges későbbi IMF-megállapodásról is. A kormányhoz hasonlóan szintén inkább egy elővigyázatossági, biztonsági hitelkeretben gondolkodna, nem nyúlna a pénzhez, hacsak az esetleges veszély ezt indokolná. "Azt látom, hogy a kormány nem mindenáron akarja megkötni az IMF-megállapodást" - vélekedett a vállalkozó.