A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem ad információt arról, milyen tárgyalásokat folytat az amerikai Tesla vállalattal a multi gigantikus európai beruházásának megszerzéséről - írtja a Magyar Nemzet. A vállalat ötmilliárd eurót (a paksi bővítésre kínált orosz hitel nagyjából fele) szán egy villanyautókat, akkumulátorokat és otthoni napelemrendszereket előállító európai bázis felépítésére.

A hírek szerint 17 ezer munkahelyet teremtenének, amivel nagyjából annyi embernek adnának munkát, mint az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki együttvéve. Az amerikai multi kutatási és fejlesztési tevékenységet is hoz Európába, ám a régióban nem ennek feltételei vonzzák, hanem például a kormányok által nyújtott adókedvezmények.

Ennek megfelelően minden itteni ország rárepült a lehetőségre. Lengyelország előnye, hogy erős beszállítói kapacitással rendelkezik az elektromos közlekedés területén, Szlovákia befektetési ügynöksége már három éve tárgyal a Teslával, Magyarország mellett a Zalaegerszegen létesítendő tesztpálya szólhat. Szakértők szerint nem lenne kockázatmentes, ha az ország még inkább függővé válna az autóipartól.