A szövetség szombaton az MTI-hez, a tisztes munka világnapja alkalmából eljuttatott közleményében azt írta, hogy egy salátatörvénybe bújtatott módosítási tervezet szerint a kormány felmentené a munkáltatókat a munkavédelmi oktatás, de még az adott munkakör helyszínén a gyakorlati ismertetés törvényi kötelezettsége alól is, és mindössze annyit vár a cégek felelőseitől, hogy írásban, akár e-mailben  tájékoztassák az érintett munkavállalókat az új munkakörben várható veszélyekről és azok elkerüléséről.

Az MASZSZ szerint a lazítás életveszélyes helyzetbe hozná a munkavállalókat. A statisztikák szerint ugyan csökken az üzemi balesetek száma (2022-ben még mindig 21 273 üzemi balesetet jelentettek a munkáltatók, ezek közül 68 volt halálos), mégis minden ötödik napon belehalt egy ember a munkájába, és ezek csupán a bejelentett esetek.

A szövetségnél úgy vélik, hogy ha a kormány elfogadtatja a munkavédelmi törvény módosítását, akkor drámaian megugorhat a balesetek száma.

A szervezet ezért felszólítja a kormányt, hogy mondjon le a tervezett változtatásról, és ne kockáztassa a Magyarországon dolgozó emberek egészségét, életét.

A szövetség kritizálja továbbá azt a törvénymódosítási tervezetet is, amely szerint a kormány megtiltaná az állami cégeknél dolgozók (közalkalmazottak) szakszervezeti tagdíjának levonását a munkabérből és átutalását az érdekvédelmi szervezetek számlájára, mivel ezzel – véleményük szerint – végtelenül nehéz helyzetbe hozza az érintett szervezeteket, és az eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja a közalkalmazottakat.

A kormány kiszáll, aki szakszervezeti tag akar maradni, fizesse maga a tagdíjat

Eddig a kormány a dolgozó kérésére levonta és továbbította a szakszervezeti díjat, most már ezt sem akarja megtenni. Bővebben --->