Péliné Németh Csilla, a  Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) meteorológus főtisztje azt írta a Másfélfok.hu-n, hogy miközben a globális felmelegedés miatt az átlagos szélsebesség csökkenése a Föld mindkét féltekéjén megfigyelhető, ezzel párhuzamosan nő a szélsőséges szeles események valószínűsége. A Kárpát-régió hegyvidéki területeinek az átlagos szélsebességre vonatkozó trendvizsgálatai is minden hónapban csökkenést mutatnak. Bár ez a csökkenés a modellek alapján a század végére is jellemző marad, ugyanakkor a viharok intenzitásnövekedése is várható.

A meteorológus szerint a Közép-Európára vonatkozó mérési adatok és modelleredmények alapján az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedésével Magyarország térségében növekedni fog a ciklontevékenységhez köthető viharok száma. Ezért Magyarországon is erősebb szélviharokra lehet számítani a jövőben - tette hozzá.

A Kárpát-régió hegyvidéki területeinek az átlagos szélsebességre vonatkozó trendvizsgálatai minden hónapban csökkenést mutatnak, mely összhangban van a közepes szélességek megfigyeléseivel. Bár a modellek alapján a csökkenés a század végére is jellemző marad, ugyanakkor a viharok intenzitásnövekedése is várható. A Közép-Európára vonatkozó mérési adatok és modelleredmények alapján a térségünkben megfigyelt, ciklontevékenységhez köthető viharok számának növekedését mutatták ki az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedésével, mely a közép-európai nyomási gradiens emelkedésével van kapcsolatban - írta a szakértő.

Péliné Németh Csilla úgy látja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves jelentései alapján, hogy az utóbbi években a viharkárokkal kapcsolatos beavatkozások száma országszerte emelkedő tendenciát mutat. A tűzoltókat egy-egy viharos napon gyakran riasztják műszaki mentéshez autókra, háztetőkre, utakra kidőlt fák, leszakadó elektromos vezetékek, megbontott tetőszerkezetek miatt. Problémát okoz a viharokkal, viharciklonokkal együtt járó hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is, mely elönti az alacsonyabban fekvő területeket, pincéket, aluljárókat. A jelentős anyagi károkat okozó viharokat kísérő jelenség a jégeső is, mely megrongálhat tetőket, autókat vagy megsemmisítheti a gyümölcsfák, szőlőültetvények termését. Az idei első jelentős jégesőt egy átvonuló hidegfront okozta április 22-én, melynek hatására Szlovákiában tornádó is kialakult - írta a meteorológus.

A melegedés mértéke a Kárpát-medencében kissé nagyobb a globális átlagnál, miközben az extrém hideg periódusok száma, hossza viszont erősen csökken. A hőhullámok viszont gyakoribbá válhatnak. Ennek ott is hangsúlyos jelentése van, hogy a nyári forróság erősen megterheli az emberi szervezetet, - különösen akkor, amikor a nyáron felépülő magas nyomású anticiklonban jellemző kis szélsebességgel, esetleg magas páratartalommal párosul. A HM GEOSZ főtisztje az adatokból úgy számol, hogy valószínűleg kedvezőbbé válnak a feltételek nyáron a spontán kipattanó zivatarok kialakulására, és ezek viharos, akár orkán erejű széllökésekkel is társulhatnak.