A kormány röviddel a választások előtt úgy döntött, hogy államosítja a kórházak és a központi egészségügyi hivatalok informatikai rendszerét, amivel alaposan meglepte a hazai informatikai szektort - írja a 24.hu. A teljes járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményrendszer informatikai hátterét  egyetlen, frissen felvásárolt cég felügyelete alá helyeztek

A kormány első lépésként tavaly decemberben megvette a szektor átvételére kiszemelt Pan-Inform Kft.-t, amely addig a Magyar Telekom 100 százalékos érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. leányvállalata volt. A Pan-Inform február 1-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fennhatósága alá került, ahol azonnal lecserélték a vezetést és átkeresztelték a céget Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Kft.-re (ESZFK). Emellett a cégvásárlást nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítették, így a versenyhivatal sem vizsgálhatta a tranzakciót.

A kormányrendelet az ESZFK-t jelölte ki a teljes központi egészséginformatikai rendszerfejlesztési, alkalmazásüzemeltetési, ügyfélszolgálati feladatainak ellátására. A közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg szakellátó intézményeken kívül az Emmi-től és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kezdve a Nemzeti Népegészségügyi Központon, az Országos Kórházi Főigazgatóságon, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten, az Országos Vérellátó Szolgálaton át a mentőszolgálatig, mindenkit köteleztek arra, hogy kizárólag a cég szolgáltatásait vegye igénybe.

Az Orvostechnikai Szövetség már a március 31-i közleményében megfogalmazta aggodalmait, amely szerint a kormánydöntéssel az egészségügyi informatikában verseny nélküli, hosszú távú monopolhelyzet alakul ki. Ha egy kézbe – egy cégbe – kerül az összes jövőbeni informatikai üzemeltetés, fejlesztés és beszerzés magyar kkv-k százai mennek csődbe, és több évtized fejlesztési munkája megy a kukába.

A kórházi szoftverek a legkomplexebb rendszerek az egészségügyben, eddig maguk az intézmények határozhatták meg, hogy milyen szoftverrel dolgoznak, az elmúlt évtizedekben saját igényeik alapján alakíthatták a fejlesztéseket. Az államosítás akár 100 kisebb céget is érint, amelyek erre a piacra specializálták magukat, de a kórházak számára is óriási munka, idő és energia lesz átkonvertálni az adatbázisokat, és betanulni az új rendszer használatát.