A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) a tagsága, illetve az érdekképviselettel kapcsolatban álló vállalkozások megkérdezésével februárban végzett felmérést, amely szerint országos átlagban a válaszadók 52 százaléka szerint nőttek az adminisztrációs terhek, 42 százalékuk szerint nincs változás és mindössze 5 százalék szerint volt pozitív hatása az eddigi kormányzati lépéseknek.

Az érdekképviselet szerint a negatív válaszokat elsősorban az indokolta, hogy a vállalkozások többsége februárban szembesült az adófolyószámlák számának jelentős növelésével, de a bérkompenzáció adminisztrációját is többletteherként élték meg. A legpozitívabb válaszokat a Kisosz a közép-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióból kapta, az ottani vállalkozások döntő többsége legalábbis a stabilitásról nyilatkozott 79, illetve 77 százalékos arányban.

A cégek nem érzékelik az uniós pályázatok egyszerűsítését

Az uniós pályáztatás felgyorsításával, illetve a 30 napos ügyintézéssel kapcsolatos ígéretek is ígéretek maradtak a kisvállalkozások szerint. A megkérdezett vállalkozások 88 százaléka válaszolta országosan azt, hogy a pályázati feltételek nem egyszerűsödtek.

A felmérés szerint a Kisosz által képviselt egyéni vállalkozások, családi vállalkozások elsősorban a vállalkozói adó- és járulékterhek csökkentése, a béren kívüli juttatási rendszer, illetve az eva szabályai felülvizsgálatával kapcsolatos kérdésekben vár erőteljesebb lobbitevékenységet az érdekképviselettől. A vállalkozások szerint fontos lenne tevékenységük támogatása érdekében, ha törvényben rögzített felső korlátja lenne a helyi adók évenkénti emelésének.

Egyenlő versenyfeltételeket szeretnének a megkérdezettek

A megkérdezettek 78 százaléka támogatná egy kkv-hitelezésre létrehozott szakosított állami bank létrehozását. A döntően kiskereskedelmi, vendéglátó-ipari tevékenységet végző megkérdezettek fontosnak tartanák az egyenlő versenyfeltételek megteremtését az őstermelők számára a bor-, sörértékesítésben, falusi vendéglátásban adott kedvezmények ellenére, valamint a mozgóárusok tevékenységének szabályozása, hatósági ellenőrzésének gyakorisága terén is.

Az érdekképviselet a kezdetektől részt vesz a különféle bürokráciacsökkentő lehetőségeket vizsgáló kormányzati munkabizottságokban, sőt a Széll Kálmán terv intézkedéseinek hatását vizsgáló monitoringbizottságban is tag. A szervezet ezen fórumok adatait igyekszik felhasználni annak érdekében, hogy valóban csökkenjen az érintett kisvállalkozási szektorban a bürokrácia.