Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője egy hónappal ezelőtt még lázadást vezetett Oroszországban, ezután az orosz elnökre nem annyira jellemző módon megmenekült, és Belaruszba mehetett katonáival együtt. A megtorlás azonban még várat magára és a CIA vezetője, William Burns szerint ez a lázadás jelentős gyengeségeket tárt fel a Putyin által kiépített hatalmi rendszerben.

Putyin megvendégelte a lázadó Prigozsint

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben látta vendégül Jegvenyij Prigozsint, a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjét, aki a közelmúltban lázadást indított ellene. Bővebben >>>

Putyin taktikusan várja a megfelelő pillanatot

Az Aspeni Biztonsági Fórumon hangoztatta véleményét a CIA főnöke, hogy szerinte az orosz elnök még mindig bosszút akarhat állni Prigozsinon.

Prigozsin nemrég a belorusz fővárosban, Minszkben és Oroszországban is járt egy videó tanúsága szerint, ezt pedig a CIA vezetője is hitelesnek találta.

Putyin valószínűleg időt próbál nyerni, amíg kitalálja, hogyan tud a legjobban bosszút állni a Wagner-csoport vezetőjén

– vélekedett William Burns.

Mivel a zsoldoscsoport még mindig Oroszország érdekeit tudja szolgálni akár olyan helyeken is mint Afrika, Líbia és Szíria, ezért valószínű, hogy Putyin nem akar lemondani róla, és inkább megpróbálja elválasztani a csoportot a vezetőjétől.

Latolgatják a bosszúállás módjait

A CIA vezetője szerint Putyin vár a bosszúval. „Putyin általában úgy gondolja, hogy a bosszú hidegen tálalva a legjobb” – mondta Burns, aki szerint az orosz elnök a bosszú végső apostola, így meglepődne, ha Prigozsin végeg megmenekülne a további megtorlástól.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök felvetette, hogy fennáll a Wagner-főnök megmérgezésének veszélye. „A helyében vigyáznék, hogy mit eszem. Figyelnék az étlapomra” – viccelődött az elnök, amivel a CIA-vezető is egyetértett. 

Burns megerősítette, hogy a hírszerző ügynökség előzetesen tudott a lázadásról.

Az USA állítja: a Wagner-csoport már nem tényező Ukrajnában

Ritka pillanat, amikor az amerikai és az orosz vezetés ugyanazt mondja: mindegyikük azon a véleményen van, hogy a Wagner-csoport elveszítette jelentőségét. Bővebben >>>